„Ambulance moet in Goedereede blijven”
De gemeentebesturen van Dirksland, Middelharnis, Goedereede en Oostflakkee verzetten zich tegen de plannen van de Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond om de ambulancepost in Goedereede op te heffen. Als de plannen doorgaan zou de ambulancepost in Dirksland er voor heel Goeree-Overflakkee alleen voor staan.
De gemeenten op het eiland zijn bang dat ambulances op bepaalde plaatsen niet binnen de vereiste vijftien minuten ter plaatse kunnen zijn. Zij hebben daarom een brief gestuurd naar het bestuur van de regionale hulpverleningsdienst RHRR waarin ze schrijven de plannen onacceptabel te vinden. Dat maakten ze vanochtend bekend op een persconferentie.
Volgens de briefschrijvers komt de veiligheid van ruim 47.000 inwoners in gevaar doordat er maar één ambulance beschikbaar is. Het probleem wordt verergert in de zomermaanden, omdat in de gemeente Goedereede dan zo’n 25.000 recreanten verblijven.
Een adviescommissie van de AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond en de RHRR heeft een spreidingsplan voor ambulances gemaakt dat ze op 23 maart aanbiedt aan het bestuur van de RHRR. In dat plan moest de commissie rekening houden met de inzet van niet meer dan negen ambulances in een gebied waar nu nog zestien voertuigen rijden. De commissie moest dus zeven ambulanceposten schrappen, waaronder die in Goedereede.
Volgens beleidsmedewerker H. van Dijk van de AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond kan de ambulancepost in Goedereede gewoon dicht. „Er komt een post aan de noordkant van de Haringvlietdam van waaruit we het westelijk deel van Goeree kunnen bedienen. Bij een proef met regenachtig weer en midden in de spits waren we met een auto vanaf die plek binnen vijftien minuten bij het puntje van het eiland achter Ouddorp.”
„Onzin”, vindt burgemeester A. J. C. van Pelt van Oostflakkee. „Bij de Brouwersdam en in Port Zélande achter Ouddorp kan de ambulance nooit op tijd arriveren. De berekeningsmodellen van aanrijtijden gaan er ook van uit dat achter Ouddorp de vereiste aanrijtijd tijd niet gehaald wordt. Het kan onderweg altijd tegenzitten. Een testrit zegt niets over de praktijk.”