Autoriteit FM wil overnames zo nodig kunnen bevriezen
De Autoriteit Financiële Markten (Autoriteit FM) wil complexe overnameprocessen stop kunnen zetten. Op die manier wil de beurstoezichthouder voorkomen dat zijn oordeel als mosterd na de maaltijd komt. Dat zei voorzitter A. Docters van Leeuwen woensdag bij de presentatie van het jaarverslag.
Volgens Docters van Leeuwen verlopen dergelijke overnames vaak zo snel en zijn ze vaak zo ingewikkeld, dat het voor de toezichthouder soms niet mogelijk is op tijd een onderzoek af te ronden. „Zo kan kapitaal bijvoorbeeld verdwijnen naar landen waaruit het maar moeilijk terug te halen is”, zo stelde hij gisteren.
Docters van Leeuwen ziet de mogelijkheid tot bevriezen het liefst geregeld in een nieuwe toezichtwet. Daarin zouden ook meer afspraken moeten worden gemaakt over de geheimhoudingsplicht van de Autoriteit FM. Die is nu nog zeer strikt, maar de nieuwe rol van de waakhond maakt het noodzakelijk dat er vaker naar buiten getreden wordt met informatie. „We willen onze externe communicatie uitbreiden”, aldus Docters van Leeuwen.
In de praktijk gebeurt dat al. Zo maakte de autoriteit eerder deze maand tegen de gewoonte in bekend onderzoek te doen naar de aandelenleaseproducten van Legio, een dochter van Dexia Nederland. Dat onderzoek zal uiterlijk begin juni worden afgerond, is de verwachting.
Bekendmaking van een onderzoek bij openbare biedingen zal vanaf dit jaar een ander aspect van de nieuwe openheid vormen. Sinds september vorig jaar houdt de autoriteit toezicht bij een openbaar bod, nadat de SER deze taak overdroeg. „Omdat dit koersgevoelige informatie is, gaan we voortaan alle onderzoeken automatisch bekendmaken”, aldus bestuurslid P. Koster. „Daarmee voorkomen we ook dat bedrijven worden nagewezen als blijkt dat er een onderzoek loopt, zoals nu wel het geval is.”
De Autoriteit FM hekelde gisteren de pogingen van Versatel en UPC de uitstaande schuld met aandelen af te betalen. „Beleggers wordt het mes op de keel gezet”, aldus Koster. „Het is voor een aandeelhouder niet geheel duidelijk wat de consequenties zijn van deze ruil.” Hij pleitte daarom voor een aanscherping van de wet op openbare biedingen waarin bedrijven deze operaties verplicht van een prospectus voorzien. „Er is immers sprake van een verkapte overname, omdat een groot deel van de aandelen in andere handen kan vallen.”
De Autoriteit FM maakte woensdag tevens bekend dat het half juni een reclamecampagne rond de financiële ’bijsluiter’ begint. De bijsluiter is vanaf 1 juli verplicht bij een groot aantal financiële producten, zoals leningen met een beleggingscomponent en beleggingsfondsen. In de bijsluiter staat onder meer omschreven welk risico iemand loopt.
Een eenvoudige indicator, zoals het zuinigheidslabel op auto’s, maakt in tegenstelling tot eerdere plannen geen deel uit van de bijsluiter. „Het is zeer ingewikkeld om de 1000 tot 2000 verschillende producten in een paar categorieën op te delen”, aldus Docters van Leeuwen. Hij verwacht dat volgend jaar een dergelijke indicator kan worden ingevoerd.