Frankrijk en Italië slagen er waarschijnlijk tot in 2029 niet in om hun begrotingstekorten terug te brengen tot de Brusselse norm van 3 procent van hun bruto binnenlands product (bbp). Dat voorziet het Internationaal Monetair Fonds in nieuwe cijfers. Als gevolg hiervan zal de schuld van beide landen tot die tijd elk jaar blijven stijgen, voorspellen economen van de VN-organisatie voor financiële stabiliteit.
Deze vooruitzichten zijn veel pessimistischer dan de voorspellingen van de regeringen van beide landen zelf. Frankrijk, de op een na grootste economie van de eurozone, heeft bijvoorbeeld beloofd zijn tekort tegen 2029 terug te brengen tot 2,8 procent. Het IMF verwacht echter dat het begrotingstekort tot 2029, het laatste jaar van de door het fonds gepubliceerde prognose, dicht bij de 6 procent zal blijven.
Het IMF betwijfelt dus of het land erin slaagt zijn overheidsfinanciën op orde te krijgen. „We geloven dat de Franse regering ideeën en voorstellen heeft gepresenteerd die de goede richting ingaan, maar we wachten op meer duidelijkheid over daadwerkelijk ingevoerde maatregelen”, zei IMF-deskundige Vitor Gaspar tegen journalisten tijdens een persbijeenkomst in Washington.
Italië heeft beloofd in 2026 onder de 3 procent te komen. Het IMF voorspelt echter een tekort van 3,5 procent in dat jaar, met een verdere afname in de jaren daarna, maar nooit onder de 3 procent.