NSC wil met een tijdelijke crisis- en herstelwet een doorbraak forceren in de nu vaak door lange procedures geplaagde woningbouw.
Kamerlid Merlien Welzijn van de partij wil in die wet een gebundelde aanpak opnemen voor bouwlocaties die niet van de grond komen. Het beleid per locatie opschalen, is volgens haar geen oplossing.
In een debat over de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kreeg Welzijn dinsdag wel begrip, maar vooralsnog weinig steun voor haar plannen. Verschillende partijen vonden het voorstel van Welzijn nog te onduidelijk en zeiden niet te begrijpen waarom er een aparte wet voor nodig is. „Ik hoor niet concreet wat er in die wet moet komen”, zei coalitiegenoot Peter de Groot (VVD).
Pieter Grinwis (ChristenUnie) was het daarmee eens. Hij vreest een „technocratische oplossing” die mogelijk een jaar of langer op zich laat wachten. Een aanpassing op de Wet versterking regie volkshuisvesting van de vorige woonminister Hugo de Jonge is volgens hem een beter idee. In die wet, die de Tweede Kamer nog moet bespreken, krijgt Mona Keijzer (BBB) als minister van Volkshuisvesting meer mogelijkheden om in te grijpen als te lang wordt gesteggeld of woningbouw wel of niet kan doorgaan. Keijzers eigen partij, de BBB, reageerde eveneens kritisch op Welzijns plan.
Overigens leidde dat er niet toe dat het NSC-Kamerlid er al voor koos haar voorstel in te trekken. Wel zei ze dat een investering van een jaar zich later zal uitbetalen. „Daar plukken we over vijf jaar de vruchten van.”