De diaconieën van de hervormde gemeente in Barneveld en de protestantse gemeente in Roermond werken de komende jaren samen. Barneveld biedt Roermond financiële en personele ondersteuning. „Maar we willen ook leren van ervaringen daar.”
De Barneveldse diaconie nam het initiatief voor de samenwerking. Bij haar leeft de wens om een kerkelijke gemeente in Nederland die hulp kan gebruiken bij te staan, het diaconale bewustzijn in de eigen gemeente te vergroten en haar „diaconale blikveld te verbreden”.
Frontlinie
Consulenten van Kerk in Actie, de diaconale tak van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), brachten Barneveld in contact met Roermond. De protestantse gemeente, die zich uitstrekt over een groot deel van Midden-Limburg, komt samen in de Minderbroederskerk, een monumentale kerk in Roermond. Het Ontmoetingscentrum ernaast is onder meer een inloophuis voor een gesprek en een kopje koffie. Er worden ook warme maaltijden aangeboden. Kerk in Actie begeleidde het centrum vier jaar als „diaconale presentieplek”.
Een van de plannen voor de samenwerking is dat jongeren uit Barneveld in Roermond klusprojecten gaan uitvoeren. „Dat helpt om onze jeugd diaconaal bewuster te maken”, zegt Melis de Vries, voorzitter van de hervormde diaconie. „Onze gemeente is relatief jong, met veel kerkgangers en veel jeugdwerk. De gemeente in Roermond vergrijst daarentegen, maar staat diaconaal veel meer in de frontlinie. Met veel enthousiasme heeft ze dat ontmoetingscentrum van de grond gekregen, ondanks de beperkte menskracht en de weinige financiën. We kunnen veel opsteken van hoe men in een grootstedelijke omgeving, waar de kerk helemaal niet vanzelfsprekend meer is, als christen zichtbaar wil zijn in de samenleving.”
Azc
De Roermondse gemeente is ook actief betrokken bij een naburig asielzoekerscentrum. Bewoners worden ingeschakeld bij bijvoorbeeld het koffieschenken, het koken of het opknappen van het centrum. Een statushouder is nu ouderling, hij zet zich ook in voor de kindernevendienst. De Vries: „Met enige vertraging komt er in Barneveld ook een azc, met 300 bewoners. Daar willen we straks als kerk, als diaconie een rol in spelen. Roermond is voor ons een voorbeeld van hoe je asielzoekers bij de kerk betrekt.”
De Barneveldse hulp is welkom in Roermond, zegt diaconievoorzitter Peter de Boer: „Wij zijn een gemeente met een kleine bezetting, maar willen onze initiatieven voortzetten en wellicht uitbreiden. De ondersteuning vanuit Barneveld biedt goede hoop voor de toekomst, materieel én immaterieel. Zo horen we graag meer van de Barnevelders over hun jongerenwerk. Dat levert mogelijk ideeën op. De samenwerking is voor ons geen flappentap. We overleggen per actie of we van elkaars diensten gebruik kunnen en willen maken.”
Eén lijn
De twee gemeenten verschillen theologisch. Barneveld wordt gerekend tot de stroming van de Gereformeerde Bond, Roermond behoort tot het brede midden van de PKN. In de samenwerking is dat geen discussiepunt. „De focus ligt op het diaconaat”, zegt Barnevelder De Vries. „We vinden elkaar in het samen christen zijn. Beiden willen we diaconaal de kerk een gezicht geven in de maatschappij.”
Op een gemeenteavond in Roermond werd de vrees uitgesproken dat „Barneveld ons inhoudelijk wil gaan beïnvloeden”. De kerkenraad was duidelijk. „Daar is geen sprake van, dat is geen onderwerp van gesprek. We gaan met elkaar om als kinderen van één Vader, en zo beleven de Barnevelders dat ook.” De Boer: „We zitten op één lijn.”