Binnenland

Actie tegen stookbeleid Neerijnen

De gemeenteraad van Neerijnen heeft geen goed woord over voor de beperkingen op het verstoken van hout in de openlucht. Samen met plaatsen in de omgeving willen B en W van de Betuwse gemeente optreden tegen het verbranden van hout.

Van onze correspondent
10 March 2005 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 02:19

Vanwege de gevolgen voor fruittelers en boomkwekers beginnen steeds meer gemeenteraden zich zorgen te maken. Met name in Buren, Lingewaal en Geldermalsen groeit het politieke verzet.

De nota ”Verbranden van resthout in de openlucht in regio Rivierenland” is in alle regiogemeenten vastgesteld en wordt op 1 augustus van dit jaar van kracht.

Op verzoek van de fracties heeft de raadsgriffier een motie opgesteld waar alle fracties achter kunnen staan. Naar verwachting wordt dit initiatief in de raadsvergadering van vanavond unaniem aangenomen.

Tot nu toe is het in Rivierenland de gewoonte resthout in de openlucht te verbranden. De meeste gemeenten hanteren voor fruittelers en boomkwekers een soepel ontheffingsbeleid. Dat verandert als het nieuwe beleid per 1 augustus van kracht wordt. Vanaf die datum wordt alleen ontheffing verleend voor het verbranden van snoeihout dat ontstaat bij het onderhoud van cultuurlandschappen en voor het verbranden van resthout dat is aangetast door een besmettelijke ziekte. In de notitie worden alternatieven genoemd, zoals composteren en verbranding in een biomassacentrale. „Dat zijn dure en lastige oplossingen”, aldus betrokkenen. Bovendien ergeren zij zich aan het feit dat het wel is toegestaan hetzelfde hout in vuurkorf of houtkachel te verstoken.

De politieke partijen hebben evenmin waardering voor het nieuwe beleid. Ze plaatsen vraagtekens bij de uitkomsten van het onderzoek, dat aangeeft dat er bij het verbranden van het hout allerlei giftige stoffen vrijkomen. „Er worden resultaten van een Belgisch onderzoek voor onze regio gebruikt. Het is een ramp als dit doorgaat”, vindt SGP’er T. Kool. „Ik krijg er een vieze smaak van in mijn mond. Een eenzijdige notitie”, reageert CDA’er Nieuwenhuizen.

Vorige week bleken de fracties tijdens een commissievergadering eensgezind in hun kritiek op het voorgenomen beleid. Daarbij kreeg men een steuntje in de rug van portefeuillehouder A. Kusters. Die liet weten formeel verplicht te zijn het beleid uit te voeren, maar er persoonlijk geen enkele waardering voor op te kunnen brengen. Kusters: „Het is een slecht rapport. De conclusies zijn aanvechtbaar. Dit soort beleid leidt tot verzet van de burgers. Op deze manier wordt het milieubeleid ongeloofwaardig gemaakt.” De wethouder deed de fracties de suggestie aan de hand via een motie te komen tot regionale heroverweging van het beleid. „Als ik binnen de regio een paar medestanders krijg, wil ik het aan de orde stellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer