Aanwezigheid Le Pen lokt protest uit in EP
In het Europees Parlement (EP) in Brussel heeft de aanwezigheid van de extreemrechtse Franse presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen woensdag voor onrust en chaos gezorgd. Zowel binnen als buiten de vergaderzaal kwam het tot felle protestuitingen.
Le Pen is lid van het EP. Hij voert in die hoedanigheid zelden het woord. Tijdens de eerste zitting na zijn onverwachte succes van afgelopen zondag bij de eerste ronde van de verkiezingen in zijn land, greep hij echter de gelegenheid aan om van zich te laten horen. Hij leverde een bijdrage aan een debat over de situatie in het Midden-Oosten.
Afgevaardigden van vooral de linkse fracties probeerden hem het spreken te beletten en hielden bordjes omhoog met daarop het opschrift ”non” (nee). Voorzitter Cox trachtte de orde te handhaven en verzocht de luidruchtige collega’s te vertrekken of stil te zijn.
Le Pen, die in het verleden openlijk verklaarde niet zo zwaar te tillen aan de holocaust, wierp zich in de discussie op als een sympathisant van Israël. Zo betoogde hij „dat je als Fransman niet anders kunt dan pijn voelen als je ziet wat er plaatsvindt waar de wieg van Jezus heeft gestaan” en dat je als politicus „geen hart hebt als je niet triest bent over wat er met Israël gebeurt.” Naar zijn mening heeft het conflict in de betrokken regio „apocalyptische dimensies” aangenomen.
Voor de deuren van het Parlementsgebouw in Brussel werd door overwegend Franstalige actievoerders massaal gedemonstreerd tegen Le Pen. Die had aangekondigd tegen de avond een persconferentie te zullen geven. De belangstelling van de zijde van journalisten en camerateams voor dat optreden was enorm groot. De tegenstander van de zittende president Chirac in de tweede stemmingsronde zou zijn opvattingen over het verenigd Europa toelichten. Hij wil dat Frankrijk de EU verlaat en weer de eigen frank als munteenheid invoert.
Doordat er ook protesterende europarlementariërs aanwezig waren en een aantal betogers zich eveneens toegang had verschaft, moest de bijeenkomst op het laatste moment en onder chaotische omstandigheden worden afgelast. Le Pen liet via een campagnemedewerker weten dat hij geen zin had beledigingen en bedreigingen aan te horen. Een woordvoerder van het EP bood tegenover de media verontschuldigingen aan en beloofde de regels te zullen herzien zodat in de toekomst alleen journalisten persconferenties mogen bijwonen.
Le Pen pleit vandaag in een Oostenrijks weekblad voor overleg met Jörg Haider. Dat is de voormalige leider van de extreemrechtse FPÖ. „We zouden concrete gemeenschappelijke doelen moeten bespreken”, aldus de aanvoerder van het Front National. Haider, gouverneur van de provincie Karinthië, heeft enkele dagen geleden elke verwantschap met Le Pen ontkend. Hij meent dat er „overduidelijke verschillen” zijn tussen de programma’s van beide politici.
De Britse premier Blair bestempelt Le Pen als een racist die een beleid verdedigt dat indruist tegen de Europese democratische normen en wiens gedachtegoed op alle mogelijke manieren dient te worden bestreden. In het dagblad ”The Guardian” roept hij de Franse bevolking op hem in de tweede ronde weg te stemmen.
In Frankrijk klinkt eenzelfde geluid van de kant van de rooms-katholieke kerk en het overgrote deel van de vakbonden. Dat is ongebruikelijk, want normaal mijden die een politieke stellingname. Volgens de peilingen zal Chirac op 5 mei zijn rivaal verpletterend verslaan.
De Franse socialistische premier Jospin, die het niet lukte tot de tweede ronde door te dringen en die in reactie daarop zijn afscheid van de politiek aankondigde, heeft woensdag voor de laatste keer deelgenomen aan het wekelijkse beraad van zijn kabinet. Ministers uit zijn team vertelden dat het er emotioneel aan toe ging.