Zorgen Zeeland over PFAS in vlees van vee in natuurgebied
De provincie Zeeland vraagt landbouwminister Femke Wiersma onderzoek te doen naar de aanwezigheid van PFAS in melk en vlees van vee dat in de kustzone graast. Gedeputeerde Staten hebben de minister hierover benaderd, omdat bloed en vlees van runderen die graasden in het Verdronken Land van Saeftinghe - een natuurgebied op de grens van Nederland en België - een te hoog gehalte PFAS bevatte.
Stichting Het Zeeuwse Landschap heeft de provincie hiervan begin oktober op de hoogte gesteld. „Het onderzochte vlees bevatte tot vier keer de norm voor PFAS in voor consumptie bestemd vlees”, schrijven GS. Het Vlaamse Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) had dit al in augustus geconstateerd.
De FAVV heeft de verkoop van vlees van koeien van de betreffende Vlaamse veehouder direct verboden. Ook twee andere veehouders mogen in afwachting van de uitslag van een laboratoriumonderzoek geen vlees verkopen.
De FAVV heeft zijn bevindingen doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die laat weten dat vee van zes pachters het natuurgebied begraast. Daaronder zijn drie veehouders uit Nederland. „Bij de Nederlandse veehouders heeft de NVWA maatregelen getroffen, waardoor er geen vlees met te veel PFAS op de markt gebracht kan worden”, zegt een woordvoerder.
Het Verdronken Land van Saeftinghe is een grensoverschrijdend natuurgebied met schorren. Het grootste deel van het gebied ligt in Zeeuws-Vlaanderen.
De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dat zijn chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn in het milieu en in verband worden gebracht met diverse ziekten.