De provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht zien niets in het plan van PVV-Kamerlid Dion Graus om met anticonceptie te voorkomen dat de wolven in het land te veel welpen krijgen. Volgens de provincies komt uit onderzoek, literatuur en praktijkervaring naar voren dat chemische sterilisatie of een prikpil kan werken bij hoefdieren en grazers, maar niet bij in het wild levende roofdieren.
De provincies wijzen erop dat het verdoven van roofdieren volgens meerdere deskundigen complex is. „Simpelweg omdat het benaderen van wolven op korte afstand in de vrije natuur vrijwel onmogelijk is.” De provincies vinden dat allereerst moet worden ingezet op beheersbaarheid van de wolvenpopulatie, onder meer door verjaging. „Dit is uiteindelijk vooral in het belang van de wolf zelf.”
De provincies willen daarom dat de Tweede Kamer met werkbare maatregelen voor de omgang met de wolven komt. Ze stellen dat er in de huidige situatie geen ruimte meer is voor verder onderzoek en experimenten. „Dit zal niet bijdragen aan oplossingen op de korte termijn en zal leiden tot verdere vermindering van maatschappelijk draagvlak en onnodige risico’s rond veiligheid”, aldus de verantwoordelijk gedeputeerden Egbert van Dijk (Drenthe), Harold Zoet (Gelderland), Matthijs de Vries (Friesland), Maurits von Martels (Overijssel) en Mirjam Sterk (Utrecht).
RTL Nieuws meldde afgelopen weekend dat er in de Tweede Kamer een meerderheid is voor het plan om wolven onvruchtbaar te maken. Graus zei dat hij met het voorstel wil voorkomen dat wolven op termijn afgeschoten moeten worden, omdat de populatie te groot is geworden.
BIJ12, de organisatie die voor de provincies wolvenzaken regelt, meldde vorige maand dat er momenteel elf roedels in Nederland zijn. Vorig jaar waren dat er negen. Bij tien van de elf wolvenroedels staat vast dat er welpen zijn geboren. In totaal gaat het om minimaal 55 wolvenjongen.