Raad van Europa: Minder martelingen in Turkije
De behandeling van gevangenen in Turkije is verbeterd en ernstige mishandeling komt minder vaak voor dan in het verleden. Dat zegt de Raad van Europa in een rapport dat gisteren is gepubliceerd.
Het rapport gaat over de periode waarin EU-kandidaat Turkije is gewaarschuwd dat het zijn reputatie sterk moet verbeteren om voor onderhandelingen over het lidmaatschap in aanmerking te komen. Een commissie ter voorkoming van marteling van de Raad van Europa inspecteerde in september Turkse gevangenissen en politiebureaus.
Methodes als het ophangen aan de armen en toedienen van elektrische schokken worden veel minder gebruikt dan vroeger, staat in het rapport, dat vooral gaat over de behandeling van gevangenen in Istanbul en omgeving. In sommige regio’s in het oosten van het land blijken autoriteiten nog wel martelmethodes te gebruiken.
De raad heeft tegelijkertijd met zijn rapport de reactie van de Turkse regering op zijn website gezet. Daarin zegt Ankara dat de Turkse justitie regelmatig politiebureaus en gevangenissen inspecteert en dat juridische stappen worden ondernomen tegen autoriteiten die in de fout gaan.
De delegatie van de Raad van Europa bezocht ook twee nieuwe gevangenissen van het zogeheten F-type. Daarin zitten gedetineerden in cellen voor één tot drie personen. Dat type moet de oude gevangenissen met grote zalen vervangen, omdat daar vaak extremistische politici of criminele bendes de dienst uitmaken. De introductie van het nieuwe type gevangenis stuitte op fel verzet van vooral linkse gevangenen en sympathisanten, die ertegen in hongerstaking gingen. Ongeveer vijftig van hen zijn aan hun actie bezweken. Het bezwaar tegen de kleine cellen is de angst voor isolement en marteling.
Over de behandeling van Abdullah Öcalan, de leider van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) die alleen vastzit op een gevangeniseiland, zegt de raad dat die „over het algemeen zeer goed” is.
De Raad van Europa is een samenwerkingsverband van vrijwel alle landen van Europa, dat zich bezighoudt met mensenrechten, democratie en sociaal beleid. De raad neemt geen bindende besluiten, maar doet aanbevelingen aan de lidstaten. De Raad van Europa zetelt in het Franse Straatsburg.