Drugsproductie in Nederland verandert: minder hennep, meer meth
De productie van drugs in Nederland verandert. Zo is de hennepteelt in Nederland de laatste jaren afgenomen en groeit de productie van methamfetamine juist, staat in een rapport van de politie over georganiseerde drugscriminaliteit.
In het rapport Fenomeenbeeld drugs 2024 staan de ontwikkelingen beschreven voor de periode van 2020 tot en met 2023, aangevuld met wat data uit de eerste helft van 2024. Ondanks de aanpak van drugscriminaliteit door de politie blijft Nederland „een belangrijk knooppunt binnen de mondiale drugsmarkt”.
De in- en doorvoer van buitenlandse hennep in Nederland neemt toe. Hennep is de naam van de plant waarvan wiet en hasj worden gemaakt. Op „buitenlandse afzetmarkten” is minder behoefte aan in Nederland gekweekte hennep. „De Nederlandse hennepteelt lijkt daarmee aan belang te hebben ingeboet”, aldus het rapport.
De productie van methamfetamine lijkt zich volgens het rapport juist „definitief te hebben gevestigd” in Nederland. Ook treft de politie meer laboratoria voor bepaalde synthetische drugs aan, zoals voor 3-MMC, 4-CMC en 3-CMC. Een andere „opkomende trend” is de productie van zogenoemde pink cocaïne. Dat zijn roze blokken waarin meerdere soorten drugs zijn vermengd, zoals ketamine en MDMA.
Ook de designerdrug flakka wordt tegenwoordig in Nederland geproduceerd. Drugslabs worden steeds vaker aangetroffen in woonwijken, stelt de politie verder. Het risico op slachtoffers bij een ongeluk tijdens de productie stijgt hierdoor.
Wat betreft het gebruik van drugs wordt ketamine populairder, zowel in Nederland als in buurlanden. Deze drug wordt geïmporteerd door Nederlandse criminelen. Ook het gebruik van crack, een rookbare vorm van cocaïne, lijkt in Nederland en andere Europese landen toe te nemen, „zij het hoofdzakelijk onder gemarginaliseerde groepen drugsgebruikers”. Het recreatief gebruik van lachgas is sinds 2020 afgenomen. Sinds het lachgasverbod in Nederland zien Duitse autoriteiten wel meer verkoop van cilinders aan Nederlanders in Duitsland.
Nederland is net als België en Spanje een belangrijk invoerland voor cocaïne, maar het aantal inbeslagnames van partijen van de drug in andere Europese havens neemt toe, zo valt verder in het rapport te lezen. „Dit lijkt te duiden op een uitbreiding van de import naar Europa, via verschillende Europese havens.”