Europarlement steunt hervorming EU-economie
Het Europese plan om de kwakkelende economie op te peppen, heeft woensdag ruime steun gekregen van het Europees Parlement.
Het parlementariërs stemden met een meerderheid van 514 tegen 110 voor de hervorming, waarover de Nederlandse oud-premier Kok recent advies had uitgebracht.
Het plan vereist dat landen meer investeren in kennis, ondernemerschap en een vrije markt. Het plan moet zes miljoen banen creëren voor 2010. Doel is dat de Europese economie zo sterk groeit, dat er voldoende geld is voor de hoogstaande sociale zekerheid en milieuregels hier.
De socialisten in het parlement, die zich als oppositie opstellen, lieten op het laatste moment hun bezwaren vallen. „De tekst meldt nu duidelijk dat de sociale zekerheid niet wordt aangetast. Daarom steunen we het”, aldus een woordvoerster van de PvdA.
De tegenstemmen kwamen van linksere groepen en de Groenen. GroenLinks-parlementariër Joost Lagendijk mist voldoende aandacht voor het milieu: „Door het hele plan waait een kille neo-liberale wind”. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie zei erg blij te zijn met de steun van het parlement. „De goede samenwerking maakt een sterke groei mogelijk. Nu is het moment van actie aangebroken”, zei Barroso.
Het parlement en Barroso besloten verder tot een top met de voorzitters van het Europees Parlement, de EU-landen en de Europese Commissie. De regeringsleiders van de EU-landen beslissen 22 en 23 maart over de economische strategie, het zogeheten Lissabonproces.
VVD-europarlementariër Jules Maaten sprak zijn enthousiasme uit: „Deze strategie moet het volgende grote succes van de Europese Unie worden na de euro, de uitbreiding en de grondwet”. Hij pleit wel voor een bescheiden rol van de overheid. Hij stelt dat mensen niet bij het handje genomen moeten worden door de Nederlandse overheid en zeker niet door de Europese Unie.