Binnenland

Van Geel onder vuur om bodemvervuiling

Staatssecretaris Van Geel van Milieu ligt in de Tweede Kamer onder vuur nadat dinsdag een kritisch rapport van de Algemene Reken-kamer verscheen over het bodemsaneringsbeleid.

Redactie politiek
9 March 2005 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 02:19

De linkse oppositiefracties en de VVD willen van de bewindsman weten waarom hij geen greep heeft op de saneringen en waarom provincies en gemeenten onvoldoende controleren en te weinig kostenbewust zijn.

De Algemene Rekenkamer stelt in het rapport ”Voortgang bodemsanering” dat het Rijk veel strengere controles moet uitvoeren op provincies en gemeenten. Zo is niet duidelijk hoeveel bodemverontreinigingen moeten worden gesaneerd, hoeveel dat gaat kosten en wie dat moet betalen. Ook de kwaliteit van de saneringsoperaties is onder de maat, zo staat in het gisteren verschenen rapport van de rekenkamer.

Het controleorgaan van het Rijk zegt „bijna moedeloos” te worden van de problematiek. In de afgelopen vijftien jaar heeft het al vaker de falende aanpak van vervuilde grond aan de orde gesteld. Dat heeft nauwelijks tot resultaat geleid.

Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) kiest volgens de rekenkamer te gemakkelijk voor het bijstellen van ambities en doelstellingen. Twee jaar geleden nog is onder druk van bezuinigingen de termijn waarbinnen de bodem in Nederland schoon moet zijn, met zeven jaar verlengt tot 2030.

Bedrijven en particulieren investeren veel minder in bodemsanering dan VROM dacht, aldus de rekenkamer. Het departement dacht dat bedrijven en particulieren driekwart van de saneringskosten zouden dragen. Dat is niet het geval. In plaats van de geplande 2400 schoonmaakoperaties per jaar is het tempo daardoor gezakt tot 1000.

Minister Dekker en staatssecretaris Van Geel onderschrijven voor een deel de kritiek van de rekenkamer. Ze vinden inderdaad dat provincies en gemeenten beter moeten plannen, uitvoeren en controleren. Van een planning op rijksniveau willen de bewindslieden echter niets weten. Ze vinden dat bodemsaneringen een lokale aangelegenheid is.

De oppositiefracties PvdA en GroenLinks vinden dat Van Geel een veel te geruststellende toon aanslaat. Regeringspartij VVD sluit zich daarbij aan. Het liberale kamerlid De Krom vindt het „een aanfluiting” dat het bodemsaneringsbeleid nog steeds niet op orde is. De VVD wil op korte termijn een plan van aanpak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer