Belgische minister Verlinden: cyberaanvallen helaas realiteit
Om het verloop van de Belgische verkiezingen voor gemeente- en provincieraden nauwlettend in de gaten te houden, wordt zondag een speciale ‘crisiscel’ ingericht. Het Nationaal Crisiscentrum en de veiligheids- en inlichtingendiensten „monitoren eventuele dreigingen die betrekking hebben op cyberveiligheid, openbare orde en desinformatie”, zegt minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken). „We mogen niet naïef zijn: desinformatie, buitenlandse inmenging en cyberdreigingen zijn een realiteit waar we helaas mee te maken hebben.”
Bij een concrete dreiging kunnen het Nationaal Crisiscentrum en de veiligheids- en inlichtingendiensten snel ingrijpen, voegt ze daaraan toe.
Deze week zijn veel DDoS-aanvallen uitgevoerd op websites van Belgische gemeenten, provincies en overheidsdiensten. Vrijdag werden onder meer het Vlaams Parlement en het Belgische persbureau Belga getroffen.
Het is lastig om de vinger te leggen op de oorzaak van de cyberaanvallen van de afgelopen week in België en het moment waarop ze zijn uitgevoerd, zegt een woordvoerder van de minister. Verlinden zei donderdag op een bijeenkomst met EU-collega’s in Luxemburg dat het besluit voor nieuwe steun aan Oekraïne een oorzaak kan zijn. De cyberaanvallen zijn uitgevoerd door de pro-Russische hackersgroep NoName057. De cyberaanvallen van deze week, daags voor de verkiezingen, zijn volgens de woordvoerder „wel heel intensief”.
Bij eventuele nieuwe cyberaanvallen komen de verkiezingen zondag niet in gevaar, zegt het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken. Het stemmen gaat per computer, maar de uitgebrachte stemmen worden niet op de stemcomputer opgeslagen. De computer is daarnaast niet op een netwerk aangesloten en kan volgens het ministerie niet worden gehackt.