TNO verwacht forse groei energiegebruik van airco’s in 2030
Het aantal huishoudens met een vaste airconditioner is de laatste jaren snel toegenomen. Bijna 90 procent van de vaste airco’s in Nederland is in de afgelopen vijf jaar geïnstalleerd, meldt TNO. In 2021 had bijna 20 procent van de huishoudens een airco en het onderzoeksinstituut schat dat in 2030 ruim 40 procent van de huishoudens over minstens een airco beschikt. Het totale aantal airco’s komt daarmee uit op zo’n 6,3 miljoen.
In de energietransitie is volgens TNO veel aandacht voor duurzame verwarming van woningen, maar nog niet voor koeling van woningen. Door de stijging van het aantal airco’s neemt echter ook het energiegebruik voor koeling toe. Dit was aanleiding voor TNO om onderzoek te doen naar de energievraag van airco’s.
Naar schatting werd in 2022 1,6 petajoule (PJ) aan elektriciteit gebruikt door airco’s in woningen. In 2030 loopt het elektriciteitsverbruik naar inschatting van TNO op naar 4 PJ. Een petajoule staat gelijk aan bijna 278 miljoen kilowattuur (kWh). In 2022 is dit 2 procent van het elektriciteitsverbruik van woningen en 5 procent in 2030.
Volgens TNO-onderzoeker Renee Kooger wordt het rendement van airco’s naar verwachting wel beter, maar staat de geschatte toename in het energiegebruik door het groeiend aantal airco’s haaks op de ambitie van de energietransitie om meer energie te besparen. Ook is het de vraag in hoeverre deze energievraag kan zorgen voor piekbelasting van het net. Zonnepanelen zouden overdag in de elektriciteit van airconditioners kunnen voorzien, maar niet direct als mensen ’s nachts de slaapkamer willen koelen.
TNO deed eerder een aantal aanbevelingen om tot energiebesparing te komen, zoals het zoveel mogelijk voorkomen van opwarming van de woning. Goede buitenzonwering en nachtventilatie zijn daarbij effectieve maatregelen om opwarming van de woning te voorkomen en het elektriciteitsverbruik van een airco te beperken. Een groene omgeving en een goed ontwerp van de woning kunnen hieraan ook bijdragen. Daarnaast zou in plaats van airco’s kunnen worden gedacht aan koeling met bodemkoude, wat een hoger rendement heeft.