De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.
Tot vorig jaar had ook Inter Scaldes in Kruiningen (Zeeland) drie sterren, maar omdat chef-kok Jannis Brevet afscheid heeft genomen, zijn die vervallen. Zijn opvolger Jeroen Achtien kreeg binnen een jaar nadat hij Brevet opvolgde echter twee sterren. Dat was voor Achtien geen onbekende ervaring, want zijn restaurant Sens in de Zwitserse plaats Vitznau had ook twee sterren. Daarmee heeft het restaurant in Kruiningen al veertig jaar zeker twee Michelinsterren.
Achttien andere restaurants hielden hun twee sterren. Michelin beloonde tien nieuwe eetgelegenheden met één ster.
Acht restaurants kregen een groene ster toegekend, waarmee ze zijn erkend als koploper op het gebied van duurzaamheid. Restaurant Lutum in Wijk bij Duurstede kreeg zowel een groene als een ‘gewone’ Michelinster.
De sterren werden bekendgemaakt tijdens de horecavakbeurs BBB. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken. In totaal telt Nederland nu 122 sterrenrestaurants.
Vorige week maakte Michelin al bekend dat Nederland vijftien nieuwe Bib Gourmand-restaurants telt. Dat zijn eetgelegenheden met een opvallend goede prijs-kwaliteitverhouding.