Nieuwe Japanse premier wil troonopvolging veiligstellen
De Japanse premier Shigeru Ishiba heeft in zijn eerste toespraak als regeringsleider zijn zorgen geuit over de troonopvolging in Japan. Het parlement moet dit onderwerp „urgent” bespreken, omdat volgens Ishiba een stabiele troonopvolging van het grootste belang is. Hij vreest dat de keizerlijke familie uitsterft als die niet groter wordt.
Onder de huidige wetgeving worden vrouwen uitgesloten als troonopvolgster en keizer Naruhito heeft alleen een dochter, de 22-jarige prinses Aiko. Vrouwelijke leden van het keizerlijk huis zijn ook geen lid meer van de keizerlijke familie wanneer ze met een gewone burger trouwen, zoals de voormalige prinses Mako Komuro in 2021. Zij is een nicht van de keizer.
Het enige jonge familielid dat nu de keizer kan opvolgen is een neef van Naruhito, de 18-jarige prins Hisahito. De kroonprins is Naruhito’s 58-jarige broer Akishino. Volgens opiniepeilers is een overweldigende meerderheid van de bevolking voorstander van aanpassing van de wet zodat het land ook een keizerin kan krijgen.
De 67-jarige Ishiba maakt zich ook zorgen over de oorlog in Oekraïne en andere conflicten. „Het Oekraïne van vandaag kan het Oost-Azië van morgen worden. Waarom werkte afschrikking in Oekraïne niet? En dan met de situatie in het Midden-Oosten wordt de internationale gemeenschap steeds verdeelder en steeds meer confronterend”. Ishiba sprak niet over China waarmee de betrekkingen de laatste jaren veel slechter zijn geworden.
Op economisch gebied wil de nieuwe premier in de eerste plaats de deflatie tegengaan en het land naar een stabiele economische groei leiden. Hij wil naar eigen zeggen de lonen en de rente verhogen en de productiviteit stimuleren. Hij wil ook dat particuliere spaargelden meer in investeringen gestoken worden om van Japan „een krachtpatser in investeringen” te maken.
Ishiba is premier geworden omdat hij de leider werd van de dominerende Liberaal Democratische Partij. Hij rekent erop dat zijn partij 27 oktober de door hem zelf afgekondigde parlementsverkiezingen wint.