Hoorzittingen kandidaat-Eurocommissarissen starten in november
De hoorzittingen van het Europees Parlement met de kandidaat-Eurocommissarissen beginnen op 4 november en worden op 12 november afgerond. Dat hebben de voorzitter en de fractievoorzitters van het Europees Parlement woensdag besloten. Hiermee is definitief duidelijk geworden dat de nieuwe termijn van de Europese Commissie niet begin november van start kan gaan, zoals de Commissie hoopte.
„De hoorzittingen voor de kandidaat-commissarissen zijn een belangrijk moment voor de Europese democratie”, zei Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement. „De leden van het Europees Parlement zullen de competentie, onafhankelijkheid en Europese betrokkenheid van elke kandidaat grondig onderzoeken voordat ze over het college als geheel stemmen.”
De precieze data waarop de 26 kandidaat-Eurocommissarissen hun hoorzitting hebben, worden binnenkort bekendgemaakt. Wel is al een indeling gemaakt voor welke commissie of gecombineerde commissie de kandidaten moeten verschijnen. Wopke Hoekstra, kandidaat-commissaris Klimaat en Schone Groei, wordt gehoord door Europarlementariërs uit drie verschillende commissies: die van milieubeheer, van industrie, onderzoek en energie en de commissie economische en monetaire zaken.
Na de hoorzitting wordt beslist of de kandidaat geschikt wordt geacht voor de opdracht die Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de 26 kandidaten in haar zogeheten ‘mission letters’ heeft meegegeven. In de regel worden een of meerdere kandidaten ongeschikt geacht en moet de betreffende lidstaat een nieuwe kandidaat naar voren schuiven.
Als alle hoorzittingen zijn afgelopen en alle kandidaat-commissarissen groen licht hebben gekregen, presenteert Von der Leyen haar nieuwe team met alle Eurocommissarissen in een plenaire zitting van het Europees Parlement. Na een debat volgt een hoofdelijke stemming van de Europarlementariërs. Het nieuwe college heeft een meerderheid van de stemmen nodig.
De laatste stap is de formele benoeming door de regeringsleiders van de 27 lidstaten in de Europese Raad. Daar is een gekwalificeerde meerderheid van de stemmen nodig. Dat betekent dat 15 van de 27 lidstaten voor moeten stemmen.