Buitenland

Fini: dood Italiaanse agent in Irak was ongeluk

De beschieting van de auto met de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena door Amerikaanse militairen in Bagdad vorige week, waarbij haar bevrijder, geheim agent Nicola Calipari, om het leven kwam, was een ongeluk. De Amerikaanse lezing van het incident klopt evenwel niet. Dat heeft de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Gianfranco Fini dinsdag gezegd in een parlementair debat over het incident.

AP
8 March 2005 16:39Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

Volgens Fini reed de auto met de drie Italiaanse inlichtingenofficieren en Sgrena helemaal niet hard op de controlepost af en zijn er geen waarschuwingsschoten afgevuurd, zoals de Amerikanen beweren. De minister ontkende echter dat er sprake was van een Amerikaans complot om de kritische communistische journaliste Sgrena te vermoorden. Sgrena suggereerde zelf eerder dat de Amerikanen het op haar gemunt hadden vanwege haar kritische artikelen of omdat de Amerikanen tegenstander zijn van de Italiaanse praktijk om met gijzelnemers te onderhandelen.

Calipari kwam vrijdag om het leven toen hij samen met Sgrena, die hij na een maand gijzeling vrij had weten te krijgen, onderweg was naar het vliegveld van Bagdad. Bij een controlepost op de weg naar het vliegveld werd hun auto onder vuur genomen, volgens de Amerikanen omdat hij te hard reed en niet op een reeks stoptekens reageerde.

Fini zei dinsdag echter dat de auto van Calipari en Sgrena hooguit veertig kilometer per uur reed en dat er met een wit flitslicht één stopteken was gegeven, waarna onmiddellijk het vuur werd geopend. Het schieten hield tien tot vijftien seconden aan, aldus de minister. Fini zei dat hij bij de Amerikanen om een diepgaand onderzoek naar de fatale gebeurtenis had verzocht en had geëist dat de schuldigen gestraft zouden worden.

Dinsdag werd bij het kantoor van APTN in Bagdad een video afgeleverd waarop de ontvoerders van Sgrena zeggen geen losgeld te hebben gekregen voor de journaliste. Op de opnamen, die kort voor de vrijlating van de Italiaanse lijken te zijn gemaakt, is Sgrena te zien terwijl op de achtergrond een na haar vrijlating gemaakte verklaring wordt voorgelezen. Een mannenstem zegt dat het Iraakse verzet weliswaar geld aangeboden heeft gekregen voor Sgrena, maar heeft geweigerd het aan te nemen. „We hopen dat alle journalisten in de wereld worden vrijgelaten", zegt de stem.

Ook de ontvoerders van Sgrena suggereren in hun verklaring dat de journaliste bewust door de Amerikanen is beschoten. „Het verzet heeft uit particuliere bronnen in het hart van de Verenigde Staten vernomen dat de CIA besloten had de journaliste te vermoorden", aldus de verklaring. De ontvoerders zeggen op de opnamen dat Sgrena niet is vermoord omdat Mohammed het verbiedt vrouwen, bejaarden en kinderen te doden. Ze roepen het Italiaanse volk op de regering met demonstraties te dwingen de drieduizend Italiaanse soldaten terug te halen uit Irak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer