Boeren bedreigd om subsidieregeling tegen wolf, zeggen experts
„De subsidieregelingen liggen heel gevoelig”, vertelt een woordvoerder van BIJ12 in reactie op het nieuws dat de helft van de subsidies voor wolfwerende rasters nog niet gebruikt is. BIJ12 handelt voor de provincies wolvenzaken af. „Sommige boeren worden bedreigd, omdat ze gebruikmaken van de subsidieregelingen. Dat schrikt anderen af.” Ook wolvenconsulenten die in sommige provincies worden ingezet om boeren te ondersteunen bij de aanvraag worden volgens BIJ12 bedreigd.
Uit een rondgang van het ANP blijkt dat er tot nu toe al meer dan 5 miljoen euro aan subsidie verstrekt is, terwijl het dubbele daarvan beschikbaar is.
Sinds dit jaar is het aantal wolvenaanvallen sterk toegenomen. In bijna alle gevallen hadden veehouders geen wolfwerende rasters. De subsidieregelingen moeten veehouders aansporen deze rasters aan te schaffen om schade aan vee te voorkomen.
Een deel van de veehouders wil uit principe geen maatregelen treffen, ziet Maurice La Haye, wolvenkenner en teamleider land- en zeezoogdieren bij de Zoogdiervereniging. „Zij willen dat de wolf wordt afgeschoten en uit het land verdwijnt.” Daarnaast is er een groep die wel wil, maar niet goed weet hoe. „Er gaat veel misinformatie rond.”
Wolvenconsulenten zouden kunnen helpen. „In sommige provincies zijn zij al actief om agrariërs te adviseren over welke maatregelen ze kunnen nemen, maar ze mogen alleen op pad als een veehouder daarom vraagt”, vertelt La Haye. „Ze mogen niet zelf proactief het land in en juist dat is nodig om de groep te bereiken die er nog te weinig van weet.”
Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) wil dat een landelijk team gaat bijdragen aan het plaatsen van extra wolfwerende rasters. Het team moet helpen bij het plaatsen van de hekken en veehouders bijstaan in het papierwerk voor de subsidieaanvraag ervoor.
Land- en tuinbouworganisatie LTO herkent het beeld van bedreigingen van boeren niet, maar ziet ook dat de subsidieaanvragen in sommige provincies achterblijven. „Dat is jammer, maar in sommige gevallen wel begrijpelijk”, zegt de organisatie. „Helaas is er niet in iedere provincie een wolvenconsulent voorhanden. Vaak zijn terreinen ook nog eens moeilijk af te rasteren of worden kuddes verplaatst over vele weides.” Wat verder zou meespelen, is dat subsidieaanvraag alleen kan als boeren de rasters eerst zelf betalen. „Het onderhoud van rasters is daarnaast ook zeer kostbaar en tijdrovend.”