Hogere opening Europese beurzen verwacht na winsten in Azië
De Europese beurzen lijken donderdag hoger te gaan openen, geholpen door de forse koerswinsten op de aandelenmarkten in Azië. Chipbedrijven zoals ASML, ASMI en Besi in Amsterdam kunnen profiteren van de sterke kwartaalresultaten en vooruitzichten van het Amerikaanse Micron Technology die nabeurs in New York werden gepubliceerd.
Micron, een grote producent van geheugenchips, kwam met beter dan verwachte prognoses voor de omzet en winst in het huidige kwartaal dankzij de grote vraag naar halfgeleiders voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). In de handel nabeurs op Wall Street maakte het aandeel Micron een koerssprong van wel 14 procent.
Verder maakte het Zuid-Koreaanse SK Hynix bekend met de massaproductie te beginnen van een meer geavanceerde AI-chip. Het aandeel SK Hynix won bijna 9 procent op de beurs in Seoul. In Tokio ging Tokyo Electron 8 procent vooruit.
Het sentiment op de Aziatische beurzen was opnieuw positief. Zo zou de Chinese overheid van plan zijn 142 miljard dollar te pompen in grote staatsbanken om de kredietverstrekking aan te jagen. Eerder deze week kwam de Chinese centrale bank al met een groot steunpakket voor de kwakkelende economie. De Hang Seng in Hongkong steeg 3 procent en de beurs in Shanghai ging 2,4 procent vooruit. De Japanse Nikkei-index won 2,5 procent.
De aandacht zal later op de dag ook uitgaan naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Die toespraak zal nauwlettend bestudeerd worden voor mogelijke hints over het toekomstige rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Ook komen er cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en economische groei.
Op het Damrak kan biotechnoloog Pharming in beweging komen na de bekendmaking dat het bedrijf uit Leiden goedkeuring heeft om zijn medicijn Joenja in het Verenigd Koninkrijk uit te brengen. Joenja is een middel tegen een zeldzame aandoening van het immuunsysteem.
Verder verlaagde investeringsbank Oddo BHF het beleggingsadvies voor Shell na een sterke prestatie van de beurskoers van het olie- en gasconcern en ook om de lagere olieprijzen.
De euro was 1,1115 dollar waard, tegen 1,1156 dollar bij het Europese slot een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper op 68,16 dollar. Brentolie daalde 2,1 procent in prijs tot 74,84 dollar per vat.