Economie

Irritatie binnen Italiaanse regering om Commerzbank

In Italiaanse regeringskringen is irritatie aan het ontstaan over de grote weerstand in Duitsland tegen een mogelijke overname van Commerzbank door het Italiaanse UniCredit. Dat melden bronnen in Rome aan persbureau Bloomberg. Zo vinden functionarissen van de regering van premier Giorgia Meloni het vreemd dat Duitsland pleit voor meer Europese samenwerking, maar dan wel tegenstander is van een overname van Commerzbank door een Europese branchegenoot.

ANP
24 September 2024 11:30Gewijzigd op 24 September 2024 12:19

UniCredit nam eerder deze maand verrassend een belang van 9 procent in Commerzbank en maandag werd nog bekend dat de grootste bank van Italië dit belang vergroot naar 21 procent. Daarmee wordt UniCredit de grootste aandeelhouder van de tweede bank van Duitsland en er zijn dus speculaties over een volledige overname. Bij Commerzbank, vakbonden en de Duitse overheid zijn er echter grote zorgen over een mogelijke Italiaanse overname, mede door vrees voor omvangrijk banenverlies.

Maar volgens de ingewijden zijn er ook frustraties over het handelen van UniCredit-topman Andrea Orcel richting Commerzbank. Volgens sommige overheidsfunctionarissen gaat Orcel namelijk erg agressief te werk en kan dat de betrekkingen tussen Italië en Duitsland schaden.

Bondskanselier Olaf Scholz uitte maandag nog kritiek op het handelen van UniCredit. Hij zei in New York dat de regering het „niet gepast” vindt „om zonder enige samenwerking, overleg of afstemming te proberen op een agressieve manier bedrijven over te nemen”. Volgens Scholz heeft Berlijn „zeer duidelijk gemaakt dat we dit niet als passend gedrag zien in Europa en in Duitsland”.

Topman Orcel van UniCredit is een bekende, maar ook omstreden naam in de Europese bankensector. Hij is in Nederland wel eens de ‘sloper’ van ABN AMRO genoemd. In 2007 was de Italiaan als zakenbankier van het Amerikaanse Merrill Lynch het brein achter de opsplitsing van ABN AMRO. Het bankentrio RBS, Fortis en Banco Santander legde destijds meer dan 70 miljard euro op tafel om ABN AMRO van de beurs te halen en onderling te verdelen. Na de overname waren hun kapitaalbuffers zo verzwakt, dat de banken door de daaropvolgende financiële crisis in moeilijkheden kwamen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer