Aandacht voor AkzoNobel op Damrak om schrappen banen
Verfconcern AkzoNobel staat dinsdag in de schijnwerpers op de beurs in Amsterdam na de bekendmaking dat er wereldwijd 2000 banen gaan verdwijnen om kosten te besparen. Het bedrijf gaat onder meer de managementstructuur stroomlijnen. Volgens AkzoNobel-topman Greg Poux Guillaume moet het concern wendbaarder worden om tegenwind te kunnen compenseren, zoals stijgende arbeidskosten. De maatregelen moeten eind volgend jaar worden afgerond.
De aandacht gaat ook uit naar de omvangrijke steunmaatregelen van de Chinese centrale bank om de kwakkelende economie van China te stimuleren. De maatregelen werden aangekondigd in een zeldzame persconferentie door centralebankgouverneur Pan Gongsheng.
Het gaat onder meer om een verlaging van de hoeveelheid geld die Chinese banken moeten aanhouden en een verlaging van een belangrijk rentetarief. Ook werden steunmaatregelen aangekondigd voor de zwakke vastgoedmarkt en de aandelenmarkten in China. De maatregelen moeten Beijing helpen om de groeidoelstelling voor de tweede economie van de wereld van circa 5 procent dit jaar te bereiken. De laatste tijd komen er steeds meer tegenvallende cijfers over de Chinese economie naar buiten.
Op de Chinese beurzen werd het steunpakket goed ontvangen. De Hang Seng in Hongkong klom 3,8 procent en de beurs in Shanghai ging 3,6 procent omhoog. De Nikkei in Tokio boekte een winst van 0,7 procent. In Sydney zakte de All Ordinaries licht na het besluit van de Australische centrale bank om de rente onveranderd te houden.
De Europese aandelenbeurzen lijken dinsdag met kleine uitslagen te gaan openen. De Amsterdamse AEX-index won maandag 0,7 procent tot 903,47 punten. Ook elders in Europa waren plussen te zien. In New York stonden kleine winsten op de borden.
Later in de ochtend worden ook nog cijfers gemeld over het Duitse ondernemersvertrouwen door onderzoeksinstituut Ifo. Maandag bleek nog dat de bedrijvigheid in de Duitse industrie verder is gekrompen en dat Duitse producenten erg somber zijn, vooral door de malaise in de autosector en de zorgen over Volkswagen.
De euro was 1,1111 dollar waard, vergeleken met 1,1133 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 71,20 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 74,65 dollar per vat.