Kerk & religieWereldevangelisatiecongres
Grootste zendingscongres ooit van start in Zuid-Korea: zo staat het ervoor met de zendingsopdracht

In Zuid-Korea gaat volgende week het grootste zendingscongres ooit van start. Zo’n 5000 deelnemers uit de hele wereld buigen zich over de vraag hoe mensen juist in deze tijd het beste met het Evangelie in aanraking kunnen komen.

Christenen in Jakarta, Indonesië. beeld AFP, Devi Rahman
Christenen in Jakarta, Indonesië. beeld AFP, Devi Rahman

Meer dan 150 experts op het gebied van zending en evangelisatie schreven de afgelopen jaren mee aan het rapport ”State of the Great Commission”, dat de huidige stand van de uitvoering van de zendingsopdracht in kaart brengt. Het is een soort reisgids voor de ongeveer 5000 mensen uit de hele wereld die komende week deelnemen aan het wereldevangelisatiecongres van de Lausannebeweging in de Zuid-Koreaanse stad Incheon. De gids laat zien hoe het zendingsveld er nu uitziet, waar de kerk in 2050 wil staan en wat onderweg de „hiaten en kansen zijn”.

Matthew Niermann. beeld Niermann

Het rapport is geen handzaam boekje geworden: in meer dan 500 bladzijden wordt ingegaan op onder meer het huidige wereldwijde christendom, het aantal zendingswerkers, Bijbelvertalingen en (on)bereikte volken. Maar ook op thema’s die de komende jaren, zo denken de onderzoekers, steeds belangrijker zullen worden in het zendingswerk, zoals vragen rond gender en seksualiteit, digitale ontwikkelingen en zorg voor de schepping.

Discipelschap

Radicaal discipelschap, waar het vorige Lausannecongres in 2010 toe  opriep , blijft ook de komende jaren een belangrijke opdracht voor christenen, zegt dr. Matthew Niermann, docent aan de California Baptist University in de Verenigde Staten en projectleider van de ”State of the Great Commission”. Dat betekent dat christenen in heel hun leven, op de plaats waar ze wonen, Christus navolgen en Hem bekendmaken. „Een van de belangrijkste bevindingen van het rapport is dat evangelicale leiders wereldwijd een gebrek aan discipelschap onder christenen zien. Dat is een van de grootste hiaten in de voortgang van de Grote Opdracht.”

„Een van de belangrijkste bevindingen van het rapport is dat evangelicale leiders wereldwijd een gebrek aan discipelschap onder christenen zien” - Matthew Niermann, projectleider ”State of the Great Commission”

Het valt hem daarnaast regelmatig op hoe „snel en ingrijpend” de wereld sinds 2010 is veranderd. „Van de opkomst van het digitale tijdperk tot de diepgaande vraag wat het betekent om mens te zijn, van wereldwijde demografische veranderingen tot afnemend vertrouwen. Deze constatering versterkt nog het belang van het kennen van de wereld, zodat het Evangelie door de wereld gekend kan worden.”

„Het is belangrijk om de wereld te kennen, zodat het Evangelie door de wereld gekend kan worden” - Matthew Niermann, projectleider ”State of the Great Commission”

Digitalisering

Naast het bevorderen van discipelschap −het navolgen van Christus− ziet Niermann de toenemende digitalisering van de wereld als een van de belangrijkste uitdagingen in het zendingswerk. Onlineplatformen bieden veel mensen een gemeenschap en ze vormen voor een belangrijk deel hun identiteit.

In een „wereld van schermen” −de gemiddelde schermtijd ligt wereldwijd op 6,37 uur per dag− zullen digitale gemeenschappen de belangrijkste „sociale eenheid” worden waar menselijke communicatie plaatsvindt, denken de opstellers van het rapport. „Als we het hebben over de liefde voor de naaste (Mattheüs 22:39), hebben we het dus niet alleen over naasten die geografisch dichtbij zijn, maar ook over naasten die we regelmatig online tegenkomen.” Christenen dragen het beeld van God „in elk deel van hun leven, online en offline, in zowel fysieke als digitale gemeenschappen”.

„Onze naasten zijn ook de mensen die we regelmatig online tegenkomen” - Rapport ”State of the Great Commission”

Het is voor de kerk niet voldoende om alleen maar aanwezig te zijn op digitale platforms, vindt Niermann. „Om te slagen in hun opdracht, moeten christenen deze digitale grenzen overschrijden.”

Digitale gemeenschappen zijn nooit het einddoel, aldus het rapport. Dat is de kerk, de fysieke gemeenschap, waar mensen het Woord horen en worden toegerust. „Gods medium om het Evangelie uit te dragen en discipelen te maken, was geen losstaande tweet. Verlossing en heiliging zijn niet afhankelijk van digitale middelen.”

Vergrijzing

Zendelingen zullen ook steeds meer rekening moeten houden met de wereldwijde vergrijzende bevolking, denkt de Amerikaanse onderzoeksleider. „Mensen van 60 jaar en ouder vormen de snelst groeiende bevolkingsgroep. Ze zullen naar verwachting toenemen van 1 miljard nu tot 2,1 miljard in 2050. De wereldwijde vergrijzing is de afgelopen decennia geen primair aandachtspunt geweest van christelijke zending. Dat is een grote tekortkoming, want er ligt een buitengewone kans om het snelgroeiende aantal 60-plussers met het Evangelie te bereiken en tot discipelen te maken.”

Onderzoek wijst volgens het rapport uit dat „senioren meer waarde hechten aan spiritualiteit naarmate ze ouder worden”, al wordt iemand „niet spiritueel alleen omdat hij ouder wordt”.

Wereldwijd zegt 84 procent van de volwassenen dat religie een belangrijk deel uitmaakt van hun dagelijks leven. „De snel toenemende vergrijzing biedt meer mogelijkheden om ouderen te betrekken bij de boodschap van het Evangelie. Velen vertrouwen op Christus op hun sterfbed, en velen komen tot geloof op oudere leeftijd.”

Niemand betwist het belang van jeugdpastors, concluderen de onderzoekers. „Waarom dan de aarzeling voor seniorenpastors?”

Voorzienigheid

Het rapport probeert in de nabije toekomst te kijken, maar of het echt allemaal gaat lopen zoals is beschreven, is volgens Niermann „geen uitgemaakte zaak”. Een „onverwachte uitstorting van de Heilige Geest” of „onvoorziene wereldwijde tragedies” kunnen niet worden voorspeld, zegt hij. „God heeft het voor het zeggen. Terwijl we ijverig werken aan het contextualiseren van het Evangelie, kunnen we met vertrouwen zeggen dat de wereld niet hetzelfde zal zijn en dat de missie van de kerk om de Heere bekend te maken er niet hetzelfde uit zal zien. Door dit alles heen moeten we vertrouwen op Gods voorzienigheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer