Hof bespreekt Gelderse bestuurschaos
Niet alleen dinsdag, ook donderdag en volgende week maandag zal het gerechtshof in Arnhem zich nog eens buigen over de chaotische bestuurlijke organisatie waar tot eind 2001 bij de provincie Gelderland sprake van was. Binnen die warboel was het mogelijk dat er een miljoenenfraude werd gepleegd met het evenementenbeleid, waarmee Gelderland zich internationaal op de kaart wilde zetten.
Ex-gedeputeerde W. Scheerder moet voor het hof verschijnen voor valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen. De rechtbank sprak de oud-bestuurder eind 2003 echter vrij van corruptie. Volgens de rechtbank was er in Gelderland „sprake van een spectrum aan qua aard en ernst uiteenlopende onvolkomenheden waaraan zelfs het college van Gedeputeerde Staten meedeed. Het handelen van Scheerder past in dit spectrum.” De rechtbank legde Scheerder wel 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden op omdat hij twee valse brieven aan de bank schreef.
Het openbaar ministerie eiste een veel hogere straf tegen de ex-gedeputeerde en ging in beroep. Scheerder zelf is blij dat hij is vrijgesproken van corruptie, maar bestrijdt dat hij persoonlijk verantwoordelijk zou zijn voor de ene brief. Volgens hem viel die brief onder de collegiale verantwoordelijkheid van het college van GS. Van de andere brief beweert hij dat hij die niet heeft geschreven. Daarom is hij ook in beroep gegaan.
Bovendien heeft de oud-bestuurder een rechtszaak aangespannen tegen oud-commissaris van de Koningin J. Kamminga, die hem publiekelijk meermalen beschuldigde van misleiding en manipulatie. De rechtbank vond daarvoor geen enkel bewijs en wees de oud-commissaris, die sinds januari voorzitter van de metaalwerkgevers is, scherp terecht. Scheerder eist van Kamminga een schadevergoeding wegens aantasting van zijn goede naam. Deze zaak loopt nog voor de rechtbank in Utrecht.
Tweede verdachte in de zaak voor het hof is E. Landman, oud-directeur van evenementenorganisatiebureau Gelderland Events BV. Dit bureau zou het evenementenbeleid gaan uitvoeren. De organisator kreeg van de rechtbank een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een geldboete van 5000 euro opgelegd wegens pogingen tot omkoping en valsheid in geschrifte. Zowel het OM als Landman heeft beroep aangetekend.
De evenementenorganisator vindt dat hij niets heeft gedaan wat in de zakenwereld niet gebruikelijk is. Dat hij een bij hem gedetacheerde provincieambtenaar dure cadeaus en zelfs een auto gaf, is volgens hem geen omkoping. De betrokken ambtenaar is ook door de rechtbank bestraft. Hij heeft schuld bekend en is niet in beroep gegaan.
De organisator hangt nog een tweede strafzaak boven het hoofd. In het onderzoek naar het evenementenbeleid kwam naar voren dat er fraude is gepleegd met Europese subsidies voor een bedrijvenbeurs die hij voor de provincie organiseerde. De beurs is ook onder toezicht van het bestuur blijven zitten met een miljoenentekort. Ook deze zaak loopt nog.
De provincie Gelderland heeft sinds 2001 een strikt integriteitsbeleid en een klokkenluidersregeling ingevoerd.