Binnenland

Slag om Arnhem herdacht

In Arnhem wordt vrijdagavond de Slag om Arnhem herdacht. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat geallieerde luchtlandingstroepen de brug over de Rijn in die stad in handen probeerden te krijgen. Die poging mislukte en daarmee werd het einde van Operatie Market Garden ingeluid.

ANP
20 September 2024 03:32

Met de operatie wilden de geallieerde troepen in september 1944 bruggen over de grote Nederlandse rivieren innemen en van daaruit doorstoten naar nazi-Duitsland. Dit lukte bij de bruggen tussen Eindhoven en Nijmegen, maar het plan liep vast bij de brug over de Rijn in Arnhem. Na hevige gevechten in en rond de stad moesten de Britse troepen zich overgeven aan de Duitsers. Zo’n 95.000 Arnhemmers werden geëvacueerd, om pas acht maanden later weer terug te kunnen keren naar hun geplunderde en verwoeste woonplaats.

Ook de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem raakte beschadigd tijdens de gevechten. Vrijdagavond vindt in de kerk, die later werd gerestaureerd, de herdenkingsbijeenkomst plaats. Staatssecretaris Vincent Karremans en burgemeester Ahmed Marcouch houden een toespraak. Daarna is er een ceremonie met kranslegging bij de Berenkuil, waar het Airborne-monument staat. Het plein ligt naast de John Frostbrug, vernoemd naar de Britse generaal die tijdens de slag probeerde om de brug in handen te houden. De avond eindigt met het evenement Bridge to Liberation, met optredens van onder anderen Karsu, Sef en Introdans. Bij de herdenkingsavond zijn ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de commissaris van de Koning in Gelderland en de dochter van John Frost aanwezig.

Operatie Market Garden wordt deze week op meerdere plekken herdacht. Bij de herdenking zaterdag op de Ginkelse Heide bij Ede is de koning aanwezig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer