Binnenland

Oppositie komt met motie om asielingreep via spoedwet te regelen

De oppositie wil met een breed gesteunde motie komen om het kabinet ertoe aan te zetten de asielingrepen niet via een noodwet, maar via een spoedwet te regelen. Verschillende partijen opperden dat eerder al, en uit vrijgegeven stukken blijkt dat ambtenaren adviseren een spoedwet in te zetten, omdat het noodrecht in deze situatie juridisch niet te rechtvaardigen is.

ANP
19 September 2024 21:15

Over de noodwetgeving die het kabinet overweegt, kan de Kamer zich pas buigen als de maatregelen al van kracht zijn. Daar is veel kritiek op, omdat de oppositie verwacht dat de maatregelen niet goed genoeg kunnen worden onderbouwd en daardoor moeten worden teruggedraaid. Bij een spoedwet heeft de Tweede Kamer wel het eerste woord.

Bijna alle oppositiepartijen zetten hun naam onder het voorstel, van GroenLinks-PvdA tot en met de SGP, melden de partijen. FVD en JA21 zijn naar verwachting de enige oppositiepartijen die niet onder de motie staan. De mogelijkheid wordt ook opengehouden om tot een hoofdelijke stemming over te gaan om de druk op de coalitiepartijen op te voeren.

Nadrukkelijk wordt gekeken naar coalitiepartij NSC, waarvan duidelijk is dat ze moeite heeft met de noodwetgeving. Een spoedwet „zou ook een optie kunnen zijn”, zei plaatsvervangend NSC-fractieleider Nicolien van Vroonhoven tijdens de schorsing van het debat over de kabinetsplannen. Ze erkent wel dat de coalitiepartijen in de formatie expliciet hebben gekozen voor de route via het noodrecht. Voor Van Vroonhoven blijft belangrijk dat de inzet hiervan „dragend gemotiveerd” is, maar uit stukken blijkt juist dat die motivatie niet te geven is.

PVV-leider Geert Wilders zei tijdens diezelfde pauze overigens iets heel anders. Wat hem betreft, blijft het hoe dan ook bij een asielnoodwet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer