Binnenland

Bevrijding Eindhoven herdacht in ‘bredere’ viering van vrijheid

In de gemeente Eindhoven is woensdag stilgestaan bij de bevrijding van die Brabantse stad van de Duitse bezetting. Behalve om herdenken draaide het programma, meer dan in eerdere jaren, ook om het vieren van vrijheid in brede zin. „Het gaat niet langer alléén om de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944, maar het gaat om het belang van vrijheid voor ons allemaal”, zei burgemeester Jeroen Dijsselbloem woensdagavond in een toespraak op het Stadshuisplein. Volgens hem slaat de gemeente daarmee een brug naar de toekomst en naar alle Eindhovenaren, verwijzend naar de bruggen in Noord-Brabant en Gelderland die de geallieerden in september 1944 tijdens Operatie Market Garden probeerden in te nemen.

ANP
18 September 2024 20:13

„Onze bevrijders: die blijven we eren, waarderen en herdenken”, aldus Dijsselbloem. „Want het is door hen dat wij hier kunnen staan. En samen hoopvol naar de toekomst kunnen kijken.” Maar nu er steeds minder mensen zijn die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt en de bevolking van Eindhoven diverser is geworden, was er behoefte aan een bredere herdenking en viering. „Onze bevrijding en de vrijheid die we daardoor terugkregen blijven we vieren”, zei Dijsselbloem. „Maar we maken het feest breder.”

Dit jaar zag het programma er bijvoorbeeld anders uit dan in andere jaren, zegt voorzitter Peter Kemp van de Stichting 18 September. Zo is het defilé anders ingericht en wordt het bevrijdingsvuur voor het eerst ook naar de verschillende stadsdelen van Eindhoven gebracht. Dat vuur, dat al sinds 1946 jaarlijks door Eindhovense wielrenners vanuit de eerste bevrijde Franse stad Bayeux naar Eindhoven wordt gebracht, werd voorheen alleen op het Stadhuisplein aangestoken. „In andere jaren ging het meer om herdenken, nu hebben we ervoor gekozen iets meer nadruk te leggen op het vieren van vrijheid”, aldus Kemp.

Bij de plechtigheid op het Stadhuisplein waren woensdagavond enkele Britse, Amerikaanse, Canadese en Poolse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig. Zij kregen een staande ovatie tijdens de plechtigheid. „Wij zijn jullie voor altijd dank verschuldigd”, zei burgemeester Dijsselbloem in het Engels tegen hen.

Eindhoven werd in 1944 als een van de eerste Nederlandse steden bevrijd. De bevrijding was onderdeel van Operatie Market Garden, waarmee geallieerde troepen de bruggen in het gebied tussen Eindhoven en Arnhem in handen probeerden te krijgen om daarna te kunnen doorstoten naar nazi-Duitsland. De geallieerden slaagden niet in die opzet en moesten zich bij de Rijnbrug in Arnhem overgeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer