Binnenland
Bouwbranche heeft ‘gemengde gevoelens’ over woningbouwplannen

Bouwend Nederland heeft „gemengde gevoelens” bij de gepresenteerde woningbouwplannen van het kabinet. „We zijn enerzijds verheugd te lezen dat minister Keijzer belemmeringen voor woningbouw weg wil nemen en overbodige regels wil schrappen. Anderzijds is het maar de vraag of deze plannen op korte termijn tot meer woningen leiden”, stelt de bouwbranche.

ANP

Bouwend Nederland zegt dat in de kabinetsplannen te weinig aandacht is voor de concrete uitvoering van de bouw- en infraplannen. Dat is opvallend, vindt de brancheorganisatie, aangezien in de troonrede werd gewezen op ‘de beleidswerkelijkheid van de tekentafel’ die vaak niet aansluit op de dagelijkse praktijk. „Dat herkennen we. Daarom valt het op dat deze kabinetsplannen juist op dat punt tekortschieten.”

„Woorden en procesafspraken zijn er genoeg, maar om de problemen op te lossen zijn praktische maatregelen nodig die morgen al effect hebben”, meldt de bouwbranche. Er moeten zo snel mogelijk nieuwe bouwlocaties worden aangewezen waar op korte termijn gebouwd kan worden, zegt voorzitter Arno Visser.

Ook vindt de organisatie het zorgwekkend dat er nog steeds geen oplossing ligt voor het stikstofprobleem. „Alleen vermindering van uitstoot biedt boeren toekomst en geeft ruimte om natuur te versterken, woningen te bouwen en de benodigde wegen aan te leggen,” aldus Visser.

Bouwend Nederland is blij dat het kabinet aan de slag wil met ‘de grootste onderhoudsopgave ooit’ in de Nederlandse infrastructuur, maar ziet in de plannen niet genoeg geld om dat ook uit te kunnen voeren. „De aanleg van nieuwe infrastructuur blijft nodig om grote nieuwe woonwijken bereikbaar te maken. Maar dat gaat simpelweg niet zonder geld en stikstofruimte”, zegt Visser.

Daar maakt ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) zich druk over. Die brancheclub stelt dat er jaarlijks 1,4 miljard euro extra nodig is voor het op peil houden van de infrastructuur dan nu door het kabinet is begroot. „Als sector vragen wij om een plan om het achterstallig onderhoud in te lopen”, zegt bestuursvoorzitter Elisabeth Post.

TLN vreest dat er meer achterstallig onderhoud ontstaat als het Rijk de aanpak en financiën niet op orde krijgt. Daardoor zullen er steeds vaker infrastructuurknooppunten plotseling uitvallen. „Dan is de economische schade niet te overzien”, waarschuwt Post.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer