Binnenland
Extra geld voor strijd tegen misdaadbendes, nepnieuws en hackers

Justitieminister David van Weel steekt 120 miljoen euro extra in de strijd tegen misdaadbendes die de samenleving binnendringen en ontwrichten. Ook voor het wapenen van burgers en bedrijven tegen hackers, spionnen en verspreiders van desinformatie trekt het kabinet meer geld uit, staat in de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting. De politie kan volgend jaar nog eens 180 miljoen verwachten, waar de politiebonden verheugd op reageren.

ANP

De strijd tegen de zogeheten ondermijnende misdaad is al jaren een groeiende kopzorg voor politie en justitie. Er moet opnieuw meer geld naartoe, vindt Van Weel, ook al wordt er volgens hem heus ook succes geboekt. De zwaarbelaste politie, die bijvoorbeeld ook steeds meer te stellen heeft met verwarde personen en het opvangen van migranten, krijgt 180 miljoen euro per jaar meer. Daar komt volgend jaar 50 miljoen euro bovenop, een extraatje dat in 2027 verdubbeld zou moeten zijn. Waar dat geld voor de politie aan wordt besteed, is nog onduidelijk.

Nederland moet ook weerbaarder worden tegen cyberaanvallen, spionage en nepnieuws, stelt Van Weel al langer. Hij zet dat kracht bij met 65 miljoen euro extra voor het wapenen van burgers en bedrijven.

Voor bijvoorbeeld het tekort aan cellen en cipiers is geen extra geld uitgetrokken.

De politiebonden zijn blij met het extra budget van 180 miljoen euro, maar wijzen er in een gezamenlijke verklaring op dat politiepersoneel de komende jaren te maken houdt met een hoge werkdruk en krappe roosters. „De focus van het politiebeleid van dit kabinet ligt op ‘het veilig houden van Nederland door een stevige aanpak van criminaliteit en terreur’. De politiebonden vinden dat deze politieke keuze ook gevolgen moet hebben voor het capaciteitsbeleid. Zeker als je ziet welke andere taken de politie ook nog intensiever moet gaan uitvoeren: de bestrijding van cybercrime, mensenhandel, terrorisme, seksueel kindermisbruik, jeugdcriminaliteit, eergerelateerd geweld, discriminatie, geweldscriminaliteit en spionage.”

De politiebonden zeggen te kampen met een onderbezetting van duizenden medewerkers. De bonden stellen voor dat het kabinet de werkdruk bij de politie kan verlagen door werkzaamheden rond personen met verward gedrag over te hevelen naar de GGZ.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer