Boeing bij dalers op Wall Street door staking
Boeing behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York, met een koersverlies van ruim 2 procent. Werknemers in fabrieken van de vliegtuigbouwer in de omgeving van Seattle en Portland aan de Amerikaanse westkust legden het werk neer. De actie volgt op het afwijzen van een cao-bod van Boeing. Daarin werd onder meer een loonsverhoging van 25 procent geboden. De vakbond IAM had aangedrongen in te stemmen met het bod, maar het personeel wil meer loon. In totaal doen meer dan 30.000 werknemers mee aan de staking.
In de fabrieken waar wordt gestaakt, bouwt Boeing onder meer de 737 MAX-vliegtuigen. Dat is het bestverkopende model van Boeing, dat wordt geplaagd door een reeks technische mankementen met vliegtuigen dit jaar. Het is niet duidelijk hoelang de staking duurt. De laatste staking bij Boeing in 2008 duurde 52 dagen en zou het bedrijf ongeveer 100 miljoen dollar omzet per dag hebben gekost.
De algehele stemming op Wall Street was voorzichtig positief, na de stevige opmars in de afgelopen dagen. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 0,3 procent hoger op 41.202 punten. De brede S&P 500-index steeg ook 0,3 procent tot 5611 punten en techgraadmeter Nasdaq won eveneens 0,3 procent tot 17.618 punten. De drie graadmeters koersen af op stevige weekwinsten, na de zware verliezen in de eerste week van september.
De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank volgende week de rente voor het eerst in jaren gaat verlagen, zorgde deze week voor optimisme bij beleggers. Het wordt mogelijk nog wel spannend of de beleidsmakers van de Federal Reserve zullen kiezen voor een verlaging met kwart procentpunt of een half procentpunt om de economie te ondersteunen.
Oracle steeg ruim 3 procent. Het softwareconcern gaf tijdens een bijeenkomst met analisten sterke vooruitzichten af voor de omzetgroei in de komende jaren. Eerder deze week steeg Oracle al ruim 11 procent dankzij sterke kwartaalresultaten.
Adobe kelderde meer dan 10 procent. Het softwarebedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. De vooruitzichten voor het huidige kwartaal stelden echter teleur.
De euro was 1,1093 dollar waard, tegen 1,1037 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen verder omhoog, na de forse stijging op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 69,64 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 72,61 dollar per vat.