Oorzaak hoge concentratie PFOS rond Lelystad Airport nog onbekend
In de Meerkoetentocht bij Lelystad Airport zit nog steeds te veel PFOS, schrijft waterschap Zuiderzeeland. Bij de laatste metingen begin augustus bleek de concentratie van deze chemische stof in de sloot langs het vliegveld weliswaar aanzienlijk lager dan de veel te hoge waardes in juli, maar het is nog steeds te hoog. Ook zijn twee zijsloten van de Meerkoetentocht nog ernstig vervuild met PFOS, stelt het waterschap.
De oorzaak van de verontreiniging is nog niet bekend. Er zijn meerdere mogelijke bronnen gevonden, een ervan is een oud oefenterrein voor brandbestrijding waar tot 1995 blusschuim met PFOS erin werd gebruikt. Of dat echt de bron is van de verontreiniging, wordt nog onderzocht.
Zuiderzeeland schrijft dat de hoge PFOS-gehaltes zich verplaatsen door de Meerkoetentocht, waarschijnlijk door veranderende weersomstandigheden. De bodem van de sloot zou niet erg vervuild zijn. Als daar gebaggerd wordt, mag de grond op de kade worden achtergelaten. Dat mag niet als er hoge concentraties PFOS of andere PFAS (een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen) in zitten.
In juli werd op een bepaald punt in de sloot 538 keer de toegestane waarde PFOS gemeten. Daarom kregen boeren in de omgeving het advies het water niet te gebruiken. In de sloot wordt volgens het waterschap niet gezwommen of gevist.