AEX-index koerst af op licht hoger begin na opmars
De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag verder omhoog te gaan, na de sterke opmars een dag eerder. Beleggers kauwen nog na op het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente in het eurogebied opnieuw te verlagen. Met de lagere leenkosten wil de centrale bank de economie ondersteunen. Ook de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank volgende week de rente voor het eerst in jaren gaat verlagen, zorgt voor optimisme.
De Amsterdamse hoofdindex won een dag eerder al 1 procent, mede dankzij sterke koerswinsten van de chipbedrijven ASMI, ASML en Besi. Ook de Amerikaanse beurzen gingen donderdag verder omhoog. De Aziatische aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde de week met een verlies 0,7 procent, na een sterke koerssprong van ruim 3 procent een dag eerder.
De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1 procent hoger en de beurs in Shanghai verloor 0,1 procent. De Chinese president Xi Jinping heeft overheidsfunctionarissen opgeroepen om beter hun best te doen om de groeidoelstelling van 5 procent te halen dit jaar. Veel economen twijfelen of China die doelstelling zal waarmaken door de aanhoudende problemen in de vastgoedsector en het lage consumentenvertrouwen.
ASR meldde dat kredietbeoordelaar S&P bij de jaarlijkse beoordeling van de kredietwaardigheid van de verzekeraar de ratings heeft bevestigd. S&P is daarnaast positief over de vooruitzichten. Dat betekent dat de ratings van ASR bij een volgende beoordeling mogelijk worden verhoogd. Een hogere score maakt het makkelijker voor een bedrijf om tegen gunstige rentes geld te lenen.
De goudprijs ging verder omhoog en tikte een nieuw recordniveau aan op net iets onder de 2600 dollar per troy ounce (31,1 gram). De prijs van het edelmetaal is deze week bijna 3 procent gestegen door de renteverlaging van de ECB en het vooruitzicht van een renteverlaging in de VS. Hogere rentetarieven zijn doorgaans ongunstig voor beleggingen in goud, omdat die investering geen rente oplevert. Goud is dit jaar al bijna een kwart duurder geworden. Naast de lagere rentes wordt de goudprijs ook gestuwd door geopolitieke spanningen.
De euro was 1,1079 dollar waard, tegen 1,1037 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen verder omhoog, na de forse stijging op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 69,44 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 72,43 dollar per vat.