Ministerie praat boerenclubs bij over ingrepen om mestcrisis
Het ministerie van Landbouw praat donderdag met belangenorganisaties voor de veehouderij over voorstellen voor ingrepen die de crisis rond mest in Nederland moeten oplossen. Volgens De Telegraaf worden behalve melkveehouders ook pluimvee- en varkenshouders daardoor geraakt.
Onder andere brancheorganisaties voor varkenshouders en pluimveehouders hebben een gesprek staan met het ministerie, laten ze weten. Als het klopt dat ook deze sectoren een deel van de rechten om dieren te houden moeten inleveren, zinnen ze op rechtszaken.
Nederland had binnen de Europese Unie jarenlang een uitzonderingspositie waardoor boeren meer mest mochten uitrijden dan collega’s in andere lidstaten. Maar Brussel schaft die zogeheten derogatie stapsgewijs af, onder andere omdat de waterkwaliteit tegen beloftes in niet genoeg is verbeterd. Vooral melkveehouders vrezen problemen als ze binnenkort minder mest mogen uitrijden.
Volgens De Telegraaf is een belangrijk onderdeel van het pakket van landbouwminister Femke Wiersma dat 30 procent van de rechten om dieren te houden in de pluimvee- en varkenssector wordt afgeroomd. De Producentenorganisatie Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders zinspelen al op rechtszaken als het daar inderdaad van komt. Deze sectoren zeggen onder hun plafonds te zitten voor mest, dus zij zijn het probleem niet. Ingrijpen bij kippen- en varkensboeren zou daarom niet effectief of proportioneel zijn.
De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) laat weten de Kamerbrief van Wiersma af te wachten, maar over de inhoud van het Telegraaf-artikel is de grootste agrarische belangenorganisatie „ontstemd”. De LTO wil dat er in enige vorm een uitzonderingspositie voor mest in Nederland blijft. Ook moeten meer methodes voor het verwerken van mest worden toegestaan, vindt LTO.