COA mag van ministerie cijfers Ter Apel nu niet publiceren
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag van het ministerie van Asiel en Migratie de cijfers over het aantal mensen dat in het aanmeldcentrum in Ter Apel overnacht, momenteel niet publiceren. Het uitvoeringsorgaan deelt al maandenlang dagelijks het aantal mensen dat op het terrein overnachtte. Maar dat gebeurt niet meer sinds dinsdagochtend. Over het waarom er niet gepubliceerd wordt, kan een COA-woordvoerder „nu niets zeggen, er vindt overleg plaats”.
De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, laat woensdag weten dat van maandag op dinsdag voor het eerst sinds anderhalve week weer meer dan 2000 mensen hebben overnacht op het terrein in Groningen. Het ging om 2062 asielzoekers. De COA-woordvoerder bevestigt het aantal dat Westerwolde noemt.
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde heeft dinsdag van het COA wel te horen gekregen dat er weer meer mensen hebben overnacht op het terrein dan via een bestuursovereenkomst is afgesproken, aldus zijn woordvoerder. Onbekend is nog hoeveel mensen er in de nacht naar woensdag sliepen.
Ondertussen werden de afgelopen avonden meer dan tweehonderd mensen naar de nachtopvang, tegenwoordig in Beilen, gebracht. Dat is ook meer dan de maximumcapaciteit van die noodopvang. In de ochtend komen mensen weer terug naar Ter Apel. Reden voor de gemeente Westerwolde deze mensen mee te tellen en te stellen dat er altijd meer mensen dan afgesproken waren. De overvolle opvangplek zorgt voor drukte en overlast bij medewerkers, asielzoekers en in de omgeving. De gemeente gaat daarom opnieuw naar de rechter, de dagvaarding is nog in de maak. Ondertussen loopt het gesprek over de manier van tellen nog, aldus de gemeentewoordvoerder woensdag.
Sinds 30 augustus mag het Centraal Orgaan opvang asielzoekers van Asielminister Marjolein Faber één of twee mensen extra plaatsen in de opvangcentra in het land. Daarmee wilde ze de rechtsgang van Westerwolde, tevergeefs, voorkomen.
Het COA zet „alle oplossingen in die we kunnen bedenken”, aldus de woordvoerder. „Daar zijn we al maanden mee bezig, niet alleen via deze maatregel. Maar de hoofdzaak blijft: er is een tekort aan opvangplekken.” Het is niet duidelijk hoeveel mensen er extra uitgeplaatst zijn door het besluit van Faber. Wel kwamen plaatsingscriteria op basis van menselijke, medische en bestuurskundige wensen en afspraken verder onder druk staan, aldus het COA eerder.