Volkswagen beëindigt 30 jaar oude overeenkomst voor werkzekerheid
Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft dinsdag een dertig jaar oude werkzekerheidsovereenkomst met de vakbond beëindigd, waardoor het bedrijf vanaf juli volgend jaar een ontslagronde kan doorvoeren. Daarnaast heeft Volkswagen, de grootste autofabrikant van Europa, overeenkomsten geannuleerd die werkgarantie boden voor trainees en de tijdelijke arbeid binnen het bedrijf regelden.
Het concern maakte vorige week bekend te overwegen om voor het eerst fabrieken in Duitsland te sluiten als gevolg van overcapaciteit door een zwakkere autoverkoop in Europa, vooral van elektrische auto’s. Die plannen en de dreiging van grootscheeps banenverlies hebben tot grote onvrede geleid bij het personeel.
VW hoopt nieuwe loonakkoorden en andere afspraken met de vakbond en de ondernemingsraad te kunnen maken, zodat de opgezegde overeenkomst vervangen kan worden tegen de tijd dat deze volgend jaar afloopt. „Deze periode biedt ons de kans om samen met de werknemersvertegenwoordigers oplossingen te vinden waarmee we Volkswagen op de lange termijn concurrerend en toekomstbestendig kunnen maken”, zegt een directeur van het bedrijf.
De vakbondsleiders hebben gezworen fel te strijden tegen eventuele fabriekssluitingen of ingrijpende inkrimpingen van het personeelsbestand bij Volkswagen. „We zullen ons met alle macht verzetten tegen deze historische aanval op onze banen. Er zullen geen gedwongen ontslagen komen onder ons toezicht”, zei ondernemingsraadvoorzitter Daniela Cavallo dinsdag.
Volkswagen-topman Oliver Blume zei onlangs dat de Europese autoverkoop nog lang niet is hersteld van de coronacrisis. Ook komen er nog steeds concurrenten uit Azië op de markt bij. „De taart wordt kleiner en we hebben meer gasten aan tafel”, stelde de topman.