Economie

EU-hof oordeelt dat miljardenboete voor Google terecht was

Google moet definitief 2,4 miljard euro boete betalen in de Europese Unie. De zoekmachine kreeg die geldstraf in 2017 opgelegd om vermeend machtsmisbruik bij zijn prijsvergelijkingsdienst, maar verzette zich daartegen. De hoogste rechtbank van de EU oordeelt nu dat de boete terecht was.

ANP
10 September 2024 10:33Gewijzigd op 10 September 2024 11:32

De Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, legde de boete op omdat Google zijn eigen dienst Google Shopping bij de zoekresultaten voortrok en rivaliserende prijsvergelijkingsdiensten naar beneden duwde. Daarmee maakte het Amerikaanse techbedrijf misbruik van zijn dominante positie op de markt voor zoekmachines, vond de Commissie.

Ook het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelt nu dat er sprake was van oneerlijk spel. Daarbij benadeelde Google niet alleen concurrenten van zijn eigen prijsvergelijkingsdienst. Ook gebruikers van de zoekmachine kregen niet altijd de beste zoekresultaten eerst te zien, stipt het hof aan.

Belangenbehartigers van Europese consumenten reageren daarom ook opgetogen over het oordeel van het EU-hof. „Het hof bevestigt dat Google Europese consumenten de toegang niet mag ontzeggen tot volledige en onbevooroordeelde online-informatie over de beste deals”, zegt directeur-generaal Augustín Reyna van BEUC, een koepelorganisatie van Europese consumentenorganisaties.

„Illegale activiteiten van Google verhinderden dat consumenten bij rivaliserende shoppingdiensten mogelijk lagere prijzen en nuttige informatie konden vinden over tal van producten, van kleding tot wasmachines”, vervolgt Reyna.

Google laat weten teleurgesteld te zijn. Een woordvoerder zegt ook dat het techbedrijf in 2017 wijzigingen doorvoerde om te voldoen een de eisen van de Europese Commissie.

De geldstraf van 2,4 miljard euro gold zeven jaar geleden als recordboete in de EU, maar later volgden nog hogere boetes voor Google om andere vormen van vermeend machtsmisbruik. Het dochterbedrijf van Alphabet krijgt in eigen land ook steeds meer juridische problemen. Een Amerikaanse rechter oordeelde onlangs dat Google zich illegaal een monopolie heeft toegeëigend op de markt voor zoekopdrachten op het internet. Daardoor gaan stemmen op om het bedrijf te verplichten zich op te splitsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer