ChristenUnie pleit in visiestuk voor overheid die afstand bewaart
De overheid moet ingrijpen waar nodig, maar als het kan ook afstand bewaren, vindt de ChristenUnie. De partij heeft ter ere van haar bijna 25-jarige bestaan een visiedocument opgesteld dat de komende jaren moet dienen als politiek kompas. Op enkele accentverschillen na - bijvoorbeeld over de rol van de overheid - is het geen radicale koerswijziging.
„Ook de ChristenUnie kreeg wel eens het verwijt de overheid te groot te maken in haar plannen. Of dat nu terecht is of niet, laat het een aanmoediging zijn om uit te blijven komen bij onze traditie van terughoudendheid met betrekking tot de rol van de overheid”, schrijft de partij. Dat moet niet worden gelezen als een pleidooi voor een passieve overheid, nuanceren de opstellers van de partijvisie even later. Ze zijn nog steeds voor een overheid die „stevig mag ingrijpen als in de verhoudingen in onze samenleving de ene kring over de andere heerst.”
Toch is de toon op dit punt anders dan in bijvoorbeeld het laatste verkiezingsprogramma van de partij. Daarin staat: „De overheid moet een sterke boom zijn, beschuttend voor wie haar nodig heeft.”
Partijleider Mirjam Bikker vindt het een „Haagse reflex om weer nieuwe regels te maken als dit niet goed gaat, zonder goed te luisteren naar wat de samenleving eigenlijk nodig heeft”. Daar heeft de ChristenUnie „vanzelfsprekend” ook wel eens aan toegegeven toen de partij in de regering zat, geeft ze toe bij de presentatie van het visiedocument. De politica begint bijvoorbeeld over het stikstofbeleid, dat „te veel van de Haagse tekentafel” was.
In de oppositie wil Bikker er scherp op letten dat niet elk probleem bij de overheid wordt gelegd, bijvoorbeeld als het gaat om vergrijzing. Het moet niet alleen bij de zorg komen te liggen om zich te ontfermen over de groeiende groep hulpbehoeftige ouderen, vindt ze, maar ook bij de sociale omgeving. Het belastingstelsel moet van Bikker dan wel zo worden ingericht dat zij daar de ruimte voor krijgen.
Verder klinkt vooral het bekende geluid van de ChristenUnie door in het visiedocument. Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove zegt dat het ook niet moet worden gezien als een koerswijziging, eerder nadruk op de grondbeginselen. De partij bepleit bijvoorbeeld nog steeds om het aantal abortussen terug te dringen en verzet zich tegen euthanasie. De partij ziet een samenleving die „in bepaalde opzichten killer en individualistischer” is geworden door de ontkerkelijking en wil daarom gemeenschapszin aanmoedigen.