Communisten aan kop in verkiezingen Moldavië
Inwoners van Moldavië hebben zondag een nieuw parlement gekozen. Na telling van 80 procent van de stemmen ging in de nacht van zondag op maandag de regerende Communistische Partij van president Voronin aan de leiding met circa 46,5 procent.
Desondanks betekent dat een gevoelige nederlaag voor de partij van Voronin, die momenteel met 71 van de 101 parlementszetels een absolute meerderheid heeft in de volksvertegenwoordiging. Naar verwachting blijven er 57 zetels over, nog altijd genoeg voor een meerderheid. Het hervormingsgezinde Democratisch Initiatief kan volgens de voorlopige resultaten rekenen op 28 procent van de stemmen, de christen–democraten op 8,6 procent.
De verkiezingen verliepen rustig. Zo’n 750 waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hielden toezicht op de stembusgang. De opkomst bedroeg circa 64 procent. De officiële resultaten worden op maandag verwacht.
De partij van Voronin, die vrijwel alleen nog in naam communistisch is, streeft naar toenadering tot de Europese Unie. De relatie met Rusland is de afgelopen jaren sterk bekoeld door de kwestie–Transdnjestrië, een regio die zich heeft afgescheiden van Moldavië en waar nog steeds Russische troepen zijn gelegerd.
Oppositiepartijen in Moldavië hebben laten weten uit te zijn op een machtswisseling zoals die eerder in Oekraïne heeft plaatsgevonden. Waarnemers achten een dergelijk scenario echter niet realistisch. Voronin is tamelijk populair en is tot nu toe niet, zoals het bewind van de voormalige Oekraïense president Koetsjma, in diskrediet geraakt door corruptie en andere schandalen.
PvdA–europarlementariër en buitenlandexpert Wiersma ziet in de uitslag een bevestiging van de pro–Europese koers. Wanneer de OVSE de verkiezingen als democratisch bestempelt, vindt hij dat de Europese Unie meer moet doen voor Moldavië. Nu heeft de EU er alleen een gezant en ambassade.
De vier miljoen inwoners in het armste land van Europa hebben vooral baat bij meer landbouwhulp, verwacht Wiersma. „Europa heeft Oekraïne veel hulp beloofd. Dan moet het er ook komen voor Moldavië, dat ingeklemd ligt tussen Roemenië en Oekraïne.