Wall Street flink lager na tegenvallend banenrapport VS
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met stevige koersverliezen het weekend ingegaan. Het sentiment onder beleggers op Wall Street werd gedrukt door een zwakker dan verwacht banenrapport van de Amerikaanse overheid. Door dat tegenvallende cijfer werden de zorgen over een afkoelende Amerikaanse economie verder aangewakkerd.
De banengroei in de Verenigde Staten bedroeg vorige maand 142.000 arbeidsplaatsen, wat minder was dan verwacht. Daarnaast werd de banengroei in juli neerwaarts bijgesteld. De arbeidsmarkt in de VS speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve.
De Fed heeft al aangegeven later deze maand te beginnen met het verlagen van de rente om de economie te ondersteunen. Bij een zeer zwakke banengroei kan de centrale bank echter overwegen om de rente steviger te verlagen dan het kwart procentpunt dat nu wordt voorzien.
De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent lager op 40.345,41 punten. De brede S&P 500 zakte 1,7 procent tot 5408,42 punten en de techgraadmeter Nasdaq verloor 2,6 procent tot 16.690,83 punten.
Het vorige teleurstellende banenrapport zorgde begin augustus nog voor een verkoopgolf op de beurzen. De zwakke banengroei en de oplopende werkloosheid wakkerden de vrees aan dat de Fed te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente om een forse neergang van de Amerikaanse economie te voorkomen.
Bij de bedrijven moest Broadcom het ontgelden met een koersdaling van ruim 10 procent. Het chipbedrijf presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar chips voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De branchegenoot van Nvidia rekent voor het huidige kwartaal op verdere omzetgroei, maar die prognose wist niet aan de hooggespannen marktverwachtingen te voldoen. Nvidia leverde 4 procent in.
Mobileye Global ging 8,5 procent onderuit. Volgens Amerikaanse media overweegt chipbedrijf Intel (min 2,6 procent) een deel van zijn belang in het bedrijf, dat actief is met technologie voor zelfrijdende auto’s, te verkopen.
De euro was 1,1088 dollar waard, vrijwel gelijk aan het slot van de beurshandel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent minder op 68,18 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 71,53 dollar per vat.