Binnenland

TenneT kan verder met plan voor hoogspanningsstation bij Halsteren

Netbeheerder TenneT kan een flinke stap zetten bij de aanpak van de netcongestie, de overbelasting van het stroomnet, in West-Brabant en Zeeland. In de gemeenteraad van Bergen op Zoom stemden donderdag zeventien raadsleden voor de bouw van een hoogspanningsstation in een polder bij het dorp Halsteren. Dertien raadsleden stemden tegen.

ANP
5 September 2024 21:43

Kort voor de zomer had de Bergse gemeenteraad een besluit over de aanleg van het hoogspanningsstation vooruitgeschoven naar de raadsvergadering van donderdag. De keuze voor een locatie bij gemaal De Pals bij Halsteren had tot veel onrust onder omwonenden geleid. Hoogspanningsstations zijn de knooppunten in het elektriciteitsnet. In de stations staan verschillende installaties zoals de transformator en de schakelapparatuur.

De netbeheerders TenneT en Stedin meldden vorig jaar zomer dat de maximale capaciteit van het hoogspanningsnet in Zeeland voor grootgebruikers was bereikt. De netbeheerders hebben inmiddels voor een aantal Zeeuwse bedrijven ruimte kunnen maken op het stroomnet. Pas na afronding van de grote netuitbreidingen is het probleem op het net in Zeeland naar verwachting volledig opgelost.

Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland deden dan ook een klemmend beroep op de gemeenteraad van Bergen op Zoom om snel een besluit te nemen over de aanleg van het 380kV-hoogspanningsstation. De Zeeuwse provinciebestuurders stelden dat dat doorgaan van het project „cruciaal” is voor de aanpak van de netcongestie in de gemeenten Schouwen-Duiveland en Tholen. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat zei dat Zeeland een „vet probleem” zou hebben als er op 5 september geen besluit zou worden genomen.

Ondanks de Zeeuwse oproep spraken meerdere oppositiepartijen zich donderdag in de raadsvergadering uit tegen de locatie bij het gemaal. De lokale partij GBWP liet weten dat het een „historische vergissing zou zijn als het hoogspanningsstation in die prachtige polder komt”. Vanuit de oppositie werd geopperd te kiezen voor een plek bij chemieconcern Sabic, al had TenneT eerder gewaarschuwd dat het overstappen naar een andere locatie „een grote impact op de planning en dus tijd” zou hebben.

Onder meer de coalitiepartijen D66, Lokaal Realisme en CDA verdedigden juist de keuze voor de plek bij gemaal. Ze benadrukten dat er vaart moet worden gezet achter de aanleg van een hoogspanningsstation, onder meer omdat het bedrijfsleven daar om vraagt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer