Dankzij een subsidie van de provincie Zeeland wordt de restauratie, reconstructie en overplaatsing van een De Rijckereorgel uit 1776 naar Middelburg concreet.
Dat meldde André Poortvliet op Facebook. De provincie Zeeland steunt het project met 150.000 euro.
Het begon in 2019 toen Poortvliet op internet een orgel uit 1776 van De Rijckere te koop zag staan. Hij is zelf organist van het drieklaviers De Rijckereorgel (1783) in de Middelburgse Oostkerk. „Mijn interesse was onmiddellijk gewekt”, schrijft Poortvliet. „Het enige andere bewaard gebleven orgel van deze bouwers, dat moet wel iets bijzonders zijn.”
In het Koningskerkje in het Limburgse dorp bevond zich een eenklaviers orgel (dertien stemmen) van de broers Petrus Josephus en Johannes de Rijckere. Destijds werd het instrument gebouwd voor de hervormde kerk van Axel (Zeeuws-Vlaanderen), maar het kwam in Limburg terecht. Het kerkje kreeg een nieuwe bestemming en het orgel werd te koop gezet.
De interesse van Poortvliet leidde in 2020 tot de oprichting van de stichting De Rijckere-orgel 1776. Er werden concerten, orgelwandeltochten, masterclasses en excursies georganiseerd om gelden binnen te halen. Eind 2020 introduceerde de stichting een De Rijckere-wijn. In 2022 verscheen de cd ”Fugue & Caprice”, waarop Léon Berben het Beekse orgel bespeelt.
In hetzelfde jaar werd het Limburgse instrument aangekocht en in 2023 werd het orgel door Verschueren Orgelbouw gedemonteerd en opgeslagen, omdat de kerk in Beek ging sluiten. De toegezegde subsidie van de provincie maakt volgens Poortvliet dat de overplaatsing, restauratie en reconstructie nu heel concreet wordt.
Het Limburgse orgel krijgt een plek in de oudkatholieke Sint-Augustinuskerk in Middelburg. Daarmee komen beide laatste overgebleven orgels van De Rijckere op loopafstand van elkaar te staan.