Boerenactiegroepen positief over schrappen natuurbeleid
Het grotendeels schrappen van de natuur- en stikstofplannen die het vorige kabinet hebben gemaakt, is een goede eerste stap om boeren meer perspectief te bieden voor de toekomst. Dat zeggen boerenactiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF). Volgens Agractie biedt het nieuwe mogelijkheden voor de minister „om daadwerkelijk te werken aan perspectief voor boeren, onze duurzame agrarische sector en een vitaal platteland”.
De actiegroep is niet verrast dat het kabinet wil stoppen met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en noemt het een logisch besluit nadat eerder al het budget was weggevallen en de deadline was opgeheven. Het NPLG is volgens Agractie „een doodlopende weg”. „Er werd voorbijgegaan aan het feit dat de Nederlandse agrarische sector zeer efficiënt produceert en op het gebied van innovatie uitblinkt”, klinkt het. „Daarbovenop waren de claims op landbouwgrond bizar: bij elkaar zou zo’n 400.000 hectare landbouwgrond worden onttrokken of worden voorzien van beperkingen.”
Farmers Defence Force zegt het intrekken van het NPLG „een goed eerste begin” te vinden, maar geeft ook aan dat veel zaken waar boeren tegenaan lopen vastliggen in wetgeving. „Zolang zaken als de kritische depositiewaarde, de rekenkundige ondergrens voor stikstofneerslag en de effecten van bufferzones in de wet staan, hebben boeren en provincies geen ademruimte”, aldus een woordvoerster. Volgens FDF ligt er nog veel werk voor het kabinet en moeten de betreffende wetten zo snel mogelijk worden aangepast of geschrapt.
Hoe landbouwminister Femke Wiersma de doelen op het gebied van natuur, klimaat en waterkwaliteit wil halen, is nog onduidelijk. Het kabinet wil nog proberen in Brussel uitzonderingen los te krijgen.
FDF stelt dat het Rijk de doelen voor natuur- en waterkwaliteit „over de schutting heeft gegooid” bij de provincies en zet grote vraagtekens bij de wetenschappelijke basis waar deze op zijn gebaseerd. Ook Agractie is kritisch en wil dat er bij het opstellen van een nieuwe aanpak breder gekeken wordt naar de staat van de natuur en niet alleen naar stikstof.