Kooksgasfabrieken Tata Steel blijven onder verscherpt toezicht
De twee kooksgasfabrieken van Tata Steel in IJmuiden blijven onder verscherpt toezicht staan. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft dat besloten na een evaluatie. Het verscherpte toezicht werd vorig jaar juni van kracht omdat de problemen bij de vervuilende installaties zich opstapelden. Ondanks enkele verbeteringen is er vooralsnog geen reden het toezicht af te schalen, aldus de toezichthouder.
Het sterk toegenomen aantal meldingen over „ongewone voorvallen” - vooral uitstoot van vervuilende stoffen - was de voornaamste reden om het toezicht aan te scherpen. De omgevingsdienst moest steeds vaker handhavend optreden tegen het staalbedrijf, waarbij een hele serie dwangsommen is opgelegd. Ook zijn camera’s geplaatst.
Sinds vorig jaar zomer heeft Tata Steel projecten in gang gezet die bijdragen aan het terugdringen van zogenoemde ongare kooks waarbij giftige stoffen worden uitgestoten, aldus de OD NZKG. Ook heeft de staalfabriek het milieubeheersysteem dat ervoor moet zorgen dat de regels worden nageleefd verbeterd. Verder constateert de omgevingsdienst dat Tata verbeteringen heeft doorgevoerd in de bedrijfsvoering en bouwkundige maatregelen heeft getroffen. De houding van Tata wat betreft het naleven van de vergunningsvoorwaarden is verschoven van reactief naar proactief, is een andere conclusie van de toezichthouder.
Het verscherpte toezicht blijft evenwel van kracht omdat een groot aantal verbeterprojecten nog in uitvoering is en er wederom meer ongewenste emissies worden gemeld. Ook is de dienst nog bezig met extra controles met betrekking tot onder meer onderhoud, milieu en het voorkomen van ongare kooks. Volgend jaar april volgt een nieuwe evaluatie. Dan moet het verbeterplan zijn afgerond.
Het is nu nog te vroeg om de conclusie te trekken dat Tata voldoet aan de wet- en regelgeving, vat de dienst samen. Het verscherpte toezicht staat los van het onderzoek van de omgevingsdienst naar de mogelijkheden om de twee fabrieken waarin gassen uit steenkool worden verwijderd te sluiten. Actiegroepen voeren geregeld actie met als doel dat „de meest ziekmakende onderdelen” van Tata Steel per direct dichtgaan.
De Expertgroep Gezondheid IJmond adviseerde eerder dit jaar dat Kooksgasfabriek 2 zo snel mogelijk dicht zou moeten om de gezondheidsrisico’s te verkleinen. Tata zelf wil die fabriek uiterlijk in 2029 sluiten.