WMO: onevenredig zware lasten voor Afrika door klimaatcrisis
Door klimaatextremen hebben landen in Afrika te maken met „onevenredig zware lasten”, signaleert de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) maandag in een nieuw rapport. Daarin komt naar voren dat Afrikaanse landen momenteel tot 9 procent van hun budgetten inzetten om te reageren op de gevolgen van klimaatrampen. Ondertussen verliezen ze 2 tot 5 procent van hun bruto binnenlands product door klimaatverandering.
In het rapport richt de VN-organisatie zich specifiek op het Afrikaanse continent. Dat kan een belangrijk onderwerp worden tijdens de aankomende klimaattop (COP29) in Azerbeidzjan. Het is de bedoeling dat landen het dan eens worden over geld waarmee arme landen klimaatrampen het hoofd kunnen bieden en zich kunnen voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Deze zogenoemde klimaatfinanciering vinden ontwikkelingsorganisaties al jaren onder de maat.
WMO concludeert in het rapport dat de kosten in Afrika ten zuiden van de Sahara de komende tien jaar oplopen tot tussen de 30 en 50 miljard dollar per jaar. Het rapport vermeldt niet hoeveel geld er jaarlijks wereldwijd nodig zou zijn voor klimaatfinanciering.
Ondertussen zet een „patroon van extreem weer” zich voort, zegt WMO-chef Celeste Saulo. Ze ziet hoe delen van Afrika worden geteisterd door jarenlange droogte, terwijl bijvoorbeeld in Soedan recent nog uitzonderlijk veel regen viel.
„Door dit rapport is duidelijk dat er een grote noodzaak is om te investeren in meteorologische diensten en noodwaarschuwingssystemen”, stelt landbouwcommissaris Josefa Leonel Correia Sacko van de Afrikaanse Unie. „Dit kan helpen bij het voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering en het opbouwen van veerkracht in Afrika.”