Buitenland

Buttiglione wil voor Tareq Aziz getuigen

Rocco Buttiglione wil getuigen in het proces tegen Tareq Aziz. Dat verklaarde de minister van Europese Zaken van Italië vrijdag in het dagblad La Repubblica. „De advocaten van Tareq Aziz belden me op en vroegen of ik bereid zou zijn in zijn voordeel te getuigen. Ik zei ja. Je moet de waarheid spreken, ook al loop je het risico impopulair te worden.”

Van onze correspondent
4 March 2005 20:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

Buttiglione ontmoette Tareq Aziz, de vice-premier onder Saddam Hussein, aan de vooravond van de oorlog tegen Irak. „De man die ik toen leerde kennen was iemand die bezorgd was over de vrede en er alles aan wilde doen om de oorlog te vermijden en om onschuldige mensen te sparen.”

Volgens Buttiglione, die vorig jaar gedwongen was terug te treden als kandidaat voor de Europese Commissie, was Aziz een gematigde man die geprobeerd heeft beide Irak-oorlogen te vermijden. De Italiaanse politicus probeerde destijds de inspecties naar massavernietingswapens te verlengen. „Aziz was bereid om aan alle internationale voorwaarden te voldoen, maar Saddam zei nee”, verklaart Buttiglione in La Repubblica.

Hij wil niet ingaan op de vraag of Aziz als tweede man van het regime bloed aan zijn handen heeft. „Het is aan het tribunaal en niet aan mij om te oordelen of hij oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Zoals in elk democratisch rechtssysteem heeft iedereen recht op zijn verdediging. Als mijn getuigenis wat betreft de dingen die ik gezien en gevoeld heb, nuttig blijkt te zijn, zal ik daar blij om zijn.”

Buttiglione is niet de enige Italiaanse katholiek die het opneemt voor Tareq Aziz, een Chaldees katholiek. De rooms-katholieke priester Jean-Marie Benjamin haalde in februari 2003 Aziz naar Rome voor een bezoek aan onder anderen de paus. Hij neemt nu de coördinatie van Aziz’ verdediging op zich.

Roberto Formigoni, de gouverneur van Lombardije, was voor het uitbreken van de oorlog gastheer toen de Iraakse vice-premier een bezoek aan Milaan bracht. Daarvoor zagen beide mannen elkaar geregeld in Bagdad.

De gouverneur was openlijk tegenstander van het embargo dat na de eerste Golfoorlog van 1991 aan Irak werd opgelegd. Formigoni, een overtuigd katholiek, wordt nu beschuldigd een rol gespeeld te hebben in de corruptiezaak die ontdekt is rond het VN-programma olie voor voedsel.

Tareq Aziz gaf zich eind april 2003 in Bagdad over aan de Amerikanen. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de mensheid. Hij wordt waarschijnlijk in Camp Cropper in de buurt van het internationale vliegveld van Bagdad vastgehouden. Het proces tegen Aziz moet nog beginnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer