Binnenland

Opnieuw onderzoek naar besluitvorming missies

De Tweede Kamer gaat opnieuw een parlementair onderzoek houden naar de besluitvorming rond militaire missies. Aanleiding is de onduidelijkheid over de rol van de Kamer bij de Nederlandse inbreng in de snelle–reactiemacht van de NAVO (NATO Response Force). Het onderzoek zal zeker vier maanden duren en mogelijk ook hoorzittingen kennen.

ANP
4 March 2005 17:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

In 2000 hield de Tweede Kamer al eens een parlementair onderzoek naar de besluitvorming rond vredesmissies. De commissie, onder leiding van D66–Tweede–Kamerlid Bakker, blikte toen voornamelijk terug, vooral naar de missies in Bosnië in de jaren negentig. De commissie concludeerde onder meer dat het kabinet de Tweede Kamer moet informeren over een mogelijke missie, nog voordat militairen informeel worden aangeboden aan de VN of de NAVO.

In beginsel is de instemming van de Tweede Kamer altijd nodig als het kabinet militairen wil uitzenden, behalve als een missie valt onder de noemer ’landsverdediging’. Dat geldt bijvoorbeeld voor het sturen van commando’s naar Afghanistan. Dat is voor het kabinet nog altijd een reactie op de bijstandsverplichting aan de Verenigde Staten na de terroristische aanslagen van 11 september 2001.

De linkse oppositie in de Kamer is het niet eens met die redenering en wil die ook betrekken bij het parlementair onderzoek. Onduidelijk is nog of dat gaat gebeuren. Zeker is wel dat het onderzoek gaat over de rol van de Kamer bij de snelle–reactiemacht van de NAVO (NRF).

Minister Kamp van Defensie heeft dit jaar 4200 militairen aangeboden aan de NRF en verder twaalf F–16’s, een fregat, een mijnenjager, een Patriot–eenheid, gemechaniseerd materieel en eenheden die gespecialiseerd zijn in de bestrijding van nucleaire, biologische en chemische wapens. De NRF kan binnen vijf dagen worden ingezet in crisisgebieden over de hele wereld en kan het daar als relatief kleine, maar goed getrainde groep dertig dagen uithouden.

Sommige Kamerleden vrezen dat ze met de instemming voor deelname aan de NRF verder alle controle uit handen hebben gegeven over de daadwerkelijke inzet van de NRF. „De Tweede Kamer komt steeds meer buitenspel te staan bij militaire operaties en dat willen we niet", meent GroenLinks–Kamerlid Karimi.

Haar PvdA–collega Koenders stelt dat er „een verduidelijking moet komen over de rol van de Kamer bij bijdragen aan de NRF en de strategische reserve van de NAVO, maar ook over de inzet van speciale eenheden in de strijd tegen het terrorisme".

CDA–Kamerlid Brinkel benadrukt dat „als de Kamer niet zou instemmen met een missie, terwijl Nederland standby is voor de NRF, dan de geloofwaardigheid van Nederland en de NAVO aangetast worden. Maar anderzijds wil de Kamer elke keer dat Nederlanders worden uitgezonden de belangen en risico’s afwegen. Dat is een dilemma".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer