De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (Asiel) noemt het „bizar” dat asielminister Marjolein Faber het besluit heeft genomen om extra asielzoekers te plaatsen in alle opvanglocaties, zonder overleg met gemeenten. „Bovendien worden gemeenten die zich al ruimhartig inzetten nu opnieuw extra belast terwijl er ook gemeenten zijn die niets doen en op deze manier worden ontzien”, aldus de wethouder.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kondigde vrijdag met toestemming van Faber aan een of twee extra asielzoekers te willen plaatsen in alle asielzoekerscentra en crisisopvanglocaties voor zondag. Op die manier moet het aanmeldcentrum in Ter Apel worden ontlast. Groot Wassink benadrukt dat de druk op Ter Apel „gigantisch” is. „Kleinschalige opvang is mogelijk via de spreidingswet waarin iedere gemeente een eerlijke bijdrage levert aan de opvang. Dit kabinet wil de spreidingswet waar bijna alle gemeenten voor zijn zo snel mogelijk elimineren. Daarom is het bizar dat de eerste echte actie van deze minister nu een dwangmaatregel is zonder enig overleg met gemeenten.”
„Ook is het stuitend dat de reden van deze oproep het voorkomen van gerechtelijke procedures lijkt, in plaats van het menswaardig opvangen van vluchtelingen”, aldus Groot Wassink. De wethouder stopte in juni als voorzitter en bestuurslid van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), omdat hij in die rol niet wil samenwerken met een kabinet waar de PVV lid van is. Faber is minister namens de PVV.
„Alhoewel deze minister graag doet alsof we een asielcrisis hebben, is dat niet zo: we hebben een gecreëerd opvangprobleem”, aldus Groot Wassink. „Als vanzelfsprekend zal Amsterdam kijken naar het verzoek van de minister, omdat we ons bekommeren om het lot van vluchtelingen.” In Amsterdam zijn ongeveer 4000 opvangplekken voor asielzoekers en statushouders.
Eerder zei Groot Wassink dat hij de telefoon niet zou opnemen als de asielminister hem zou bellen, maar daar kwam hij op terug. „Ik ben als enige daar bestuurlijk verantwoordelijk voor. Dat heeft als consequentie dat, als ik mij als wethouder bestuurlijk zal moeten verhouden tot het kabinet, ik dat dus doe”, zei hij daar in juni over in de gemeenteraad.