Buitenland

Oekraïense minister wil dat EU beschietingen in Rusland toestaat

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba wil de EU-ministers van Buitenlandse Zaken ervan overtuigen dat Oekraïne doelen moet kunnen bestoken op Russisch grondgebied. Dat zei Koeleba voor een informele vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Nederland steunt Oekraïne met dat pleidooi.

ANP
29 August 2024 11:06Gewijzigd op 29 August 2024 12:28

Volgens Koeleba is de beperking die EU-landen opleggen voor de inzet van wapens die EU-landen leveren of die met Europees geld worden gekocht een van de grootste hinderpalen voor Oekraïne om de oorlog tegen Rusland te winnen.

Oekraïne zal niet lukraak Rusland gaan bombarderen, benadrukte Koeleba. Het gaat hem om „gerechtvaardigde, militaire doelen”, zoals luchtbases vanwaar Rusland raketten lanceert waarmee het Oekraïense leger en bijvoorbeeld wegen en elektriciteitscentrales in Oekraïne worden aangevallen.

„Als we voldoende raketten krijgen en als we de toestemming krijgen om aan te vallen, zullen we de Russische mogelijkheid om schade aan te richten aan onze belangrijkste infrastructuur aanzienlijk kunnen verminderen”, denkt Koeleba, vooruitlopend op de mogelijke inzet van langeafstandsraketten.

De Oekraïense zorgen op het slagveld zijn het belangrijkste onderwerp van de vergadering van EU-buitenlandministers, voegde de EU-buitenlandchef Josep Borrell toe. Borrell leidt namens de EU-landen de vergadering. De topdiplomaat kwam als eerste en samen met Koeleba binnen, om het belang van dat onderwerp te onderstrepen.

Het probleem voor de EU-landen is dat de meeste ook lid zijn van de NAVO. Deze militaire alliantie probeert met alle macht te vermijden zelf in oorlog met Rusland te raken.

Borrell zei dat de vergadering een informeel karakter heeft en dat er dus geen beslissingen worden genomen, maar dat deze informele vergadering juist een uitgelezen kans is diepgaand over de problemen te discussiëren.

Nederland zegt al langer dat Oekraïne zich alleen aan het oorlogsrecht moet houden en niet „met één hand op de rug” zou moeten hoeven vechten. „Er zijn een heleboel landen, ook in Europa, die hetzelfde standpunt hebben”, zei defensieminister Ruben Brekelmans donderdag. De F-16’s die Nederland aan Oekraïne levert, mogen dus ook bijvoorbeeld vliegvelden in Rusland aanvallen die worden gebruikt voor luchtaanvallen op Oekraïne.

Belangrijke bondgenoten als de VS en Duitsland blijven echter voorzichtiger. „Met bondgenoten hebben we daar discussie over”, aldus Brekelmans. „Daar moet je steeds weer over in gesprek.” Nederlands hoogste militair is op het ogenblik in de VS om onder meer de hulp aan Oekraïne te bespreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer