OM eist 26 maanden gevangenis voor ‘wonderbelegger’ Max R.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag een gevangenisstraf geëist van 26 maanden, waarvan tien voorwaardelijk, tegen Max R. die bekendstaat als ‘wonderbelegger’. Hij moest maandag voor de rechtbank in Zwolle komen, omdat hij tussen 2018 en 2023 meer dan 25 miljoen euro van 164 mensen belegde via zijn bedrijf, maar daar had hij geen vergunning voor. Ook stond hij terecht voor betrokkenheid bij het witwassen van ongeveer 25 miljoen euro en het vervalsen van meerdere documenten.
R. heeft volgens het OM „het vertrouwen geschaad” in aanbieders van beleggingsdiensten. „De economische schade bij de tientallen gedupeerden loopt in de miljoenen en R. biedt onvoldoende verhaal.” Volgens het OM deed de ‘wonderbelegger’ aan ponzifraude, waarbij beleggers een hoog rendement wordt beloofd. Maar in werkelijkheid bestaat die winst uit de inleg van nieuwe deelnemers.
R. heeft tijdens de rechtszaak erkend dat hij geen vergunning had voor zijn beleggingsdiensten. Hij kwam erachter dat hij die moest hebben nadat hij een bedrijf om advies had gevraagd. Toen bleek dat het al te laat was om een vergunning te kunnen krijgen, verklaarde hij tijdens de rechtszaak. Tegenover sommige beleggers wekte hij volgens het OM de indruk dat hij die wel had of zou krijgen. Het OM wees ook op bekentenissen van R. tegenover de FIOD over het vervalsen van een beleggingsoverzicht, een jaaroverzicht en andere documenten.
Beleggen deed R. met slechts 14 miljoen euro, aldus het OM. Met de rest van het geld zou hij dure aankopen voor zichzelf hebben gedaan, waaronder een huis in Amsterdam van zo’n 7,5 miljoen euro dat hij samen met zijn toenmalige vriendin kocht. Dat geld kwam van Mark Nuvelstijn van cryptoplatform Bitvavo. De topman en een van de oprichters van dat platform dacht dat het geld werd gebruikt om een aandelenpakket over te kopen.
Tijdens de zaak zei R. dat het „heel fout” was om geld van beleggers voor zichzelf te gebruiken en dat hij niet meer wist hoeveel geld hij binnenkreeg en uitgaf. Ook heeft hij meerdere keren spijt betuigd tegenover de gedupeerden.
Zijn advocaat verzocht om een lagere gevangenisstraf van 22 maanden, waarvan tien voorwaardelijk. Hij benadrukte dat R. inmiddels persoonlijk failliet is verklaard. „Er is overal beslag op gelegd, er is geen euro meer te vinden. Hij woont nu bij zijn ouders op zolder”, stelde hij.
De rechters buigen zich maandag 9 september nogmaals over de zaak. Dan volgt mogelijk ook de uitspraak.